fbpx
OnderwerpenProfessionalVliegvelden

Berlijners naar stembus om voortbestaan Tegel

Zondag kunnen Berlijners stemmen in een referendum over de toekomst van luchthaven Tegel. Het deelt de stad in tweeën, zo is te lezen in verschillende Duitse media.

Referendum
Naast de Bondsdagverkiezingen in Duitsland kunnen inwoners van Berlijn stemmen over het voorbestaan van Tegel in een niet-bindend referendum. Het nieuwe vliegveld Brandenburg zou Tegel en Schönefeld moeten vervangen.

Voor
Voorstanders van Tegel argumenteren dat de centrale locatie ideaal is voor zakenreizigers. Het zou een signaal zijn dat Berlijn open staat voor zaken.

Tegen
Tegenstanders claimen dat de luchthaven in het centrum slecht is voor het milieu en veiligheidsrisico’s met zich mee brengt. Ook zou het een herinnering zijn aan de Koude Oorlog, toen beide delen in Berlijn hun eigen luchthaven hadden.

Maatschappijen
Ook de luchtvaartmaatschappijen zijn verdeeld. Zo wil de topman van Lufthansa voorkomen dat Berlijn Tegel blijft bestaan als het nieuwe Brandenburg wordt geopend. Ryanair pleit juist actief voor behoud van Tegel met posters langs de weg om Berlijners voor het behoud van de luchthaven te laten stemmen.

Uitstel
Als alles volgens plan was gegaan dan zou Tegel vijf jaar geleden al gesloten zijn, toen Brandenburg haar deuren had moeten openen. Maar dat project verliep niet zoals het had moeten verlopen en de nieuwe luchthaven zat ver over het budget heen.

Update: Een meerderheid van 56 procent heeft gestemd voor het openhouden van Tegel Airport.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button