fbpx
Foto-artikelHistorische LuchtvaartLiefhebberLongreadNieuws

Den Helder – De Kooy airshow 100 jaar MLD | Foto’s

Het 100-jarig jubileum van de Marineluchtvaartdienst (MLD) werd op 15 en 16 september uitgebreid herdacht en gevierd. Op de luchthaven Den Helder / Maritiem vliegkamp (MVK) De Kooy begon het op vrijdag met een besloten herdenkingsplechtigheid, de presentatie van een jubileumboek en een reünie voor (oud-)MLD’ers.

De “Heldair Maritiem” vliegshow op zaterdag was het publieke evenement in het kader van 100 jaar MLD, dat door ongeveer 12.000 mensen werd bezocht.

Nederlandse NH90’s met 100 jaar MLD sticker © Remco de Wit

De reünie bracht veel oud-MLD’ers bijeen, sommigen zagen elkaar voor het eerst na 30 jaar weer opnieuw. Wilfred Muilwijk, secretaris van de Traditiekamer MLD: “De reunie was bijzonder geslaagd en liet zien dat de saamhorigheid bij het huidige en oud personeel van de MLD erg hoog is.” De herdenkingsplechtigheid maakte op de aanwezigen ook veel indruk. Wilfred Muilwijk: “De herdenking was mooi, met een goede toespraak en het gebed voor de marinevlieger, de kransleggingen en de fly-past met ‘missing man’ formatie.”

Fokker S-11’s van “Fokker Four” © Leonard van den Broek

Het jubileumboek “Een eeuw Marineluchtvaartdienst” is geschreven door een aantal oud-MLD’ers, in opdracht van Stichting Traditiekamer MLD. Wilfred Muilwijk: “De boekpresentatie markeerde het einde aan een 3 jaar durend totstandkomingsproces. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de Commandant van de Zeestrijdkrachten, de commandant van de Luchtstrijdkrachten de de Groepsoudste van de MLD. Het allereerste exemplaar gaat naar de Koning.”

Demonstratie met Nederlandse mariniers © Leonard van den Broek

Tijdens de vliegshow waren op de grond en in de lucht diverse marinetoestellen te zien. Twee Nederlandse NH90’s verzorgden samen een demonstratie met mariniers. Belgische, Duitse en Britse marinehelikopters namen deel aan de ‘static show’. Het aantal historische MLD-toestellen bleef helaas beperkt tot een bewaard gebleven Nederlandse Lynx-helikopter en een AT-6A. Deze Texan/Harvard is recent vanuit Zweden naar Lelystad gekomen. Het vliegtuig, in kersverse MLD-kleuren, was voor het eerst te zien voor het publiek.

AT-6A Texan/Harvard in MLD-kleuren © Leonard van den Broek

Andere toestellen met een verwijzing naar de MLD: de Lynx-helikopter van de Duitse Marine (de MLD vloog tot 2012 met de Lynx) en de Fokker S-11’s van Fokker Four (de MLD vloog in het verleden ook met de S-11). Helaas moesten de Nederlandse PBY-5A Catalina en B-25 Mitchell verstek laten gaan. Beide typen deden in het verleden dienst bij de Marineluchtvaartdienst.

Drie Royal Navy Wildcat helikopters © Leonard van den Broek
SAR demonstratie door een Belgische NH90 © Leonard van den Broek
Demo (met flares) van een Belgische A109 © Leonard van den Broek
Demoteam “Red Devils” van de Belgische luchtmacht © Remco de Wit
RAF Tucano lestoestel © Leonard van den Broek
Belangstelling voor RAF Tucano © Remco de Wit
RAF Tucano © Leonard van den Broek
Yak-52 van de ‘Dutch Thunder Yaks’ © Leonard van den Broek
Nederlandse NH90 © Remco de Wit
Voormalige Royal Navy Chipmunk T.10 © Leonard van den Broek
CHC Helikopters verzorgde rondvluchten © Remco de Wit
Vertrek van Nederlandse CH-47 Chinook © Leonard van den Broek
Nederlndse PC-7 vertrekt na de show © Leonard van den Broek

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button