fbpx
OnderwerpenProfessionalVliegtuigen

Chinees-Russische widebody heet CR 929

Rusland en China ontwikkelen samen een widebody. Het toestel krijgt als typeaanduiding CR929 en krijgt drie varianten. Dit meldt het Russische United Aircraft Corporation (UAC).

Beide landen willen met hun gezamenlijke toestel weer mee gaan doen op de luchtvaartmarkt. Met de SuperJet en de C919 en ARJ-521 hebben Rusland en China al wel short-haul toestellen ontwikkeld. Het vliegtuig moet de concurrentie aangaan met de Boeing 777 en de A330 van Airbus.

Drie versies
De widebody krijgt de naam CR929 mee, waarbij CR voor China en Rusland staat. Het toestel wordt ontwikkeld in drie versies; de CR929-500, -600 en -700. De -600 wordt volgens UAC het standaardmodel, waarbij de -500 een ‘junior’ versie is en de -700 een ‘senior’ versie.

10.000 kilometer
De -600 krijgt 280 stoelen en kan passagiers vervoeren over een afstand van 12 duizend kilometer. De -500 kan 250 passagiers 14.000 kilometer verderop afzetten, terwijl in de -700 320 reizigers gaan. Het grootste toestel heeft een bereik van tienduizend kilometer.

2025
Het toestel wordt geassembleerd in Shanghai en moet in 2023 voor het eerst vliegen. Twee jaar later moet de eerste luchtvaartmaatschappij met het toestel vliegen. Vooralsnog zijn er nog geen maatschappijen die het vliegtuig willen hebben.

Motoren
De widebody wordt in eerste instantie aangedreven door een motor van een westerse motorbouwer, maar een Russische en Chinese motorbouwer hebben inmiddels een overeenkomst getekend om samen een eigen motor te ontwikkelen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button