Historische luchtvaartNaast het nieuwsNieuws

Lancaster voert fly-by uit boven opgraving

Een Lancaster bommenwerper stortte in de nacht van 4 op 5 september 1942 neer nabij Warten (Friesland). 75 jaar na de crash wordt het wrak van het toestel alsnog geborgen. Dinsdag 3 oktober zal de bergingslocatie voor één dag opengesteld worden voor belangstellenden. Als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden zal de Lancaster van de RAF Battle of Britiain Memorial Flight een fly-by uitvoeren boven de bergingslocatie.

Berging
Drie weken geleden is een gespecialiseerd bergingsbedrijf begonnen met de daadwerkelijke berging van de Lancaster. De voorbereidende werkzaamheden begonnen al in augustus. Het toestel kwam neer aan de rand van moerasgebied de Alde Feanen, vlakbij een terrein dat destijds als vuilstort werd gebruikt. Het vliegtuig is vervolgens diep in de modder weggezakt, waardoor de berging veel tijd heeft gekost.

Leeuwarden
Lancaster B.Mk.1 R5682/QR-R van 61 squadron, Royal Air Force steeg op 4 september 1942 op vanaf de vliegbasis RAF Syerston voor een bombardementsmissie naar Bremen. Boven Nederland werd het vliegtuig geraakt door Duits afweergeschut.

Onderschept
Vervolgens werd het toestel onderschept en neergeschoten door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager, dat opereerde vanaf Fliegerhorst Leeuwarden. Vier bemanningsleden wisten de Lancaster per parachute te verlaten en brachten de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap door. Twee andere bemanningsleden overleefden de crash niet en werden begraven in Idaarderadeel en Eernewoude. Het lichaam van de Canadese staartschutter J.F. Cooper werd nooit gevonden en bevindt zich waarschijnlijk nog in het wrak.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/