fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Bijlmerramp voor 25e keer herdacht

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747-258F neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmer. In totaal verliezen 43 mensen het leven en raakten 26 anderen gewond. Vanavond wordt de ramp, die 25 jaar geleden plaatsvond, herdacht.

Programma
Na de ramp richtten overlevenden en nabestaanden een herdenkingsplaats in rond “de boom die alles zag”. Net zoals voorgaande jaren wordt er vanavond een herdenking gehouden voor alle slachtoffers. Omdat het vandaag 25 jaar geleden is dat de ramp zich voltrok wordt er meer aandacht verwacht dan voorgaande jaren.

Om 17:00 uur begint de herdenkingsdienst in het Atrium van het CEC-gebouw in de Bijlmer. Om 17:55 uur volgt er een stille tocht naar het herdenkingsmonument waar verschillende toespraken worden gehouden. Om 18:35 uur wordt er een minuut stilte gehouden gevolgd door de Kranslegging bij Het Groeiend Monument. Tijdens de herdenking zullen er geen vliegtuigen over de Bijlmer vliegen, een normaal drukke aanvliegroute naar Schiphol.

Ramp
De Bijlmerramp voltrok zich op zondagavond 4 oktober 1992 om 18:35 uur. Het vrachtvliegtuig van Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al was van New York op weg naar Tel Aviv met een tussenlanding op Schiphol. Tijdens de vlucht naar de Nederlandse luchthaven deden zich drie defecten voor. Op Schiphol werden deze provisorisch verholpen, werd de brandstof aangevuld en een nieuwe lading aan boord gebracht. Vijf minuten nadat de Boeing 747-258F was opgestegen, om 18.27, kwamen de eerste meldingen van problemen door. Zeven minuten later stort het toestel op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button