FinancieelNieuwsOnderwerpProfessional

‘CEO Airbus zelf betrokken bij brievenbusfirma’

Thomas Enders, de topman van Airbus, zou persoonlijk betrokken zijn bij het opzetten van een brievenbusfirma om steekpenningen te kunnen betalen aan potentiële afnemers van Airbus. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse nieuwswebsite Mediapart en het Duitse tijdschrift Der Spiegel.Oostenrijk
Via de brievenbusfirma in Londen zou Airbus 105 miljoen euro aan 51 bedrijven in belastingparadijzen hebben uitbetaald. Het geld zou onder meer naar reizen en projecten van Oostenrijkse politici gaan.

Vector
In het onderzoek zouden er verschillende factoren zijn die wijzen op het feit dat Enders op de hoogte was van de ontwikkelingen met brievenbusbedrijf Vector Aerospace.

Verdacht
Eerder meldde persbureau Reuters dat Enders werd verdacht van fraude. Enders en Airbus hebben het mogelijke misdrijf herhaaldelijk ontkend. Enders was hoofd van de defensieafdeling van EADS toen het contract voor de Eurofighter werd getekend. Oostenrijkse en Duitse aanklagers onderzoeken al jaren of ambtenaren geld hebben gekregen om ervoor te zorgen dat zij de Eurofighter jets kozen in plaats van concurrerende aanbiedingen van Saab en Lockheed Martin.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.