fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

KLM-topman: we moeten eruit komen met cabine

“Wie het proces vlot trekt, is de vraag, maar het is belangrijk voor iedereen dat er een oplossing komt.” Dat zei president-directeur Pieter Elbers van KLM vrijdag tegen Up in the Sky, over de patstelling tussen de KLM-directie en het cabinepersoneel over een nieuwe cao.

Patstelling
Of KLM met een nieuw voorstel komt, zoals de bonden willen, is maar zeer de vraag. “Met ons vorige voorstel is het niet gelukt. Het heeft alleen zin om een voorstel te doen, als je denkt dat je eruit kunt komen,” aldus Elbers. “We willen eerst graag in gesprek.” Hij erkent dat er nu sprake is van een patstelling.

Hakken
Zowel KLM als de cabinebonden VNC en FNV Cabine hebben hun hakken in het zand gezet met betrekking tot de cao, een collectieve arbeidsovereenkomst die in april 2016 al in had moeten gaan. De gesprekken daarover begonnen al in 2015, maar toen zat een conflict over de pensioenen van de stewards en stewardessen van KLM constructieve gesprekken in de weg.

Perform
De inzet van KLM is steeds geweest om de beoogde bezuinigingsdoelstellingen uit Perform 2020 via de cao vorm te geven. Omdat die gesprekken er niet kwamen, besloot KLM een deel van de bezuinigingen te behalen door op 40 procent van de intercontinentale vluchten een cabinemedewerker minder in te zetten (- 1 CA). Een nieuw conflict was geboren.

Gekissebis
Hoewel het pensioenconflict tussentijds wel is opgelost, bleef de -1CA maatregel overwegend van kracht, totdat er een akkoord zou zijn over de cao. Gekissebis tussen de vakbonden onderling heeft zeker niet geholpen om snel tot een oplossing te komen. Die bonden lijken nu weer op één lijn te zitten, met elkaar, maar zeker niet met KLM. Sinds afgelopen zondag voeren ze actie.

Elbers
De bonden hebben de achterban opgeroepen zich strikt aan de cao te houden. De VNC herhaalde gisteren in een brief aan KLM dat zij verwachten dat het bedrijf met een nieuw voorstel komt. KLM liet eerder al weten dat het bedrijf de bonden oproept met een gezamenlijk voorstel te komen. Elbers besluit: “Hoe we er precies uitkomen, weet ik niet. Maar we moeten er hoe dan ook uitkomen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button