fbpx
Naast het nieuwsNieuws

Groningen airport wil juist wel drones

Waar drones op luchthavens juist geweerd worden, verwelkomt Groningen Airport Eelde ze met open armen. Groningen is naar eigen zeggen vanaf nu de enige Europese luchthaven waar vliegen met drones is toegestaan.

Drone-business
Groningen Airport Eelde (GAE) is voortaan de thuisbasis van DroneHub GAE. Hierin werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om de ‘drone-business’ te ontwikkelen, faciliteren en nieuwe gebruiksmogelijkheden te onderzoeken.

Regeling
Om het vliegen met onbemande luchtvaartuigen zoals de drone op de luchthaven mogelijk te maken, heeft het ministerie de daarvoor bestaande regeling aangepast. “Hierdoor kan de DroneHub GAE nu onderzoeken hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer,” laat Eelde weten.

Radar
Ook Luchtverkeersleiding Nederland is betrokken bij het project. “Een van de eerste stappen die we nemen, is het zichtbaar maken van een drone op de radar,” zegt Onno de Jong, de havenmeester van GAE. “Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren.”

Waddeneilanden
DroneHub GAE is opgericht met als doel om regelgeving vroegtijdig te betrekken bij marktontwikkelingen. Een recent voorbeeld daarvan is het leveren van noodmedicatie aan de Waddeneilanden met het gebruik van drones. “We zien ook kansen in andere sectoren, zoals landbouw.”

Gelijktijdig
Als het goed is, vinden de eerste vluchten van de onbemande toestellen in de eerste maanden van het nieuwe jaar plaats. Vooralsnog vliegen de drones en de burgerluchtvaart-toestellen niet gelijktijdig vanaf de luchthaven. “De veiligheid staat altijd voorop.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button