AirlinesNieuwsOnderwerp

Loonakkoord tussen Lufthansa en piloten na jaren ruzie

Na jaren van ruzie en harde onderhandelingen zijn de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) tot een loonakkoord gekomen die voor vijf jaar geldt, zo melden beide partijen afgelopen dinsdag.Akkoord
Een van de belangrijkste punten voor de piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij was een loonsverhoging, die krijgen ze nu na jaren touwtrekken en stakingen. Hiertegenover staat wel dat de pensioenleeftijd gestaag verhoogd wordt, zodat de personeelskosten alsnog met vijftien procent gedrukt kunnen worden. De piloten krijgen nu 10,3 procent meer salaris en een eenmalige uitbetaling van 180 procent van een maandloon.

Toekomst
Als gevolg van de dalende personeelskosten kunnen er tot 2022 honderden nieuwe banen bijkomen. Volgens Lufthansa zijn er tegen die tijd 325 vliegtuigen in gebruik, ook voor Lufthansa Cargo en Germanwings, en zullen daarvoor 700 nieuwe banen bijkomen. De piloten die al in dienst zijn komen in aanmerking voor een promotie in de komende jaren.

Stakingen
De Lufthansa piloten staakten de afgelopen jaren veertien keer. In totaal werden hierdoor honderden vluchten afgelast en waren zo’n 210.000 passagiers de dupe van de stakingsacties.

Tags

Gerelateerde artikelen

Roel Diender

Redacteur. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.