AirlinesIndustrieNieuwsProfessional

Nieuw strategisch plan moet Etihad uit rode cijfers halen

De directie van Etihad werkt aan een nieuw strategische plan waarmee de maatschappij uit de rode cijfers moet komen. Het toekomstplan is bijna af, aldus CEO Peter Baumgartner. De topman spreekt over “de perfecte storm” terugkijkend op de financiële tegenvallers waarmee de maatschappij de laatste jaren kreeg te maken. Dit schrijft ATW Online na gesprek met de nieuwe CEO.

Tegenvallers
Over 2016 werd een verlies geleden van 1,57 miljard dollar. Aan het eind van 2015 werd er nog een positief saldo van 87 miljoen dollar behaald. De rode cijfers zijn vooral te wijten aan de mislukte investeringen in Alitalia en airberlin. In beide maatschappijen had Etihad aandelen. Alitalia staat sinds april onder curatele en airberlin ging in augustus dit jaar failliet.

Ook de lage olieprijzen met als resultaat meer capaciteit en concurrentie van low-cost carriers in de Golf hebben de opbrengsten bij Etihad onder druk gezet. Verder was er minder vraag naar vliegreizen door de aanslagen in Europa en het laptopverbod van president Trump.

Vernieuwen
Volgens Baumgartner wordt er nu hard gewerkt aan het herzien van de toekomstvisie. De topman geeft aan dat het niet alleen gaat om de positionering tussen andere maatschappijen en het aangaan van partnerschappen. Ook de maatschappij op zich moet vernieuwen. “De definitie van een goede luchtvaartmaatschappij is veranderd. Het gaat niet meer om het platste bed.” Baumgartner geeft als voorbeeld het succes van budgetmaatschappijen.

Emirates
Topman Tim Clark van concurrent Emirates liet woensdag in gesprek met Reuters weten open te staan voor een samenwerking. Etihad heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Clark. Binnen een paar weken moet een nieuw strategisch vijf- tot tienjaren plan op tafel liggen.

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button