KLMNieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol Airport

Waarom Schiphol en KLM (nog) geen boete krijgen – analyse

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bracht afgelopen week de bevindingen van haar jarenlange onderzoek naar de relatie tussen KLM en Schiphol naar buiten.

Boterzacht
De conclusie: er was sprake van risicovolle gedragingen op het gebied concurrentievervalsing. De sanctie: de partijen moesten toezeggingen doen. Dat klinkt als een boterzachte sanctie, maar volgens de ACM ligt het wat genuanceerder.

Voorwaardelijk
“Op een gegeven moment heb je mededingingsrisico’s vastgesteld,” zegt de woordvoerder van de concurrentiewaakhond. “Dan heb je als autoriteit de keuze welk middel je inzet.” Dat kan een boete zijn, een last onder dwangsom (een soort voorwaardelijke boete, red.) of een toezegging. KLM en Schiphol, die de conclusie van de ACM onderschrijven, hebben een toezegging voorgesteld.

Gedetailleerd
De ACM is daar ‘om een aantal redenen bewust’ in meegegaan. Op de eerste plaats is er geen directe boete opgelegd, omdat er geen overtreding is vastgesteld, maar risicovolle gedragingen. “De toezeggingen ondervangen effectief die risico’s door specifieke eisen te stellen,” verduidelijkt de woordvoerder. Zo moeten Schiphol en KLM gedetailleerde verslagen bijhouden van bijeenkomsten.

Praten
“Wij kunnen die opvragen.” Ook bestrijken de toezeggingen een breder scala aan gedragingen. De ACM: “Waar een last onder dwangsom heel specifiek is. De toezeggingen bieden duidelijkheid over wat wel en niet kan in bredere zin.” Conform de huidige toezeggingen mogen KLM en Schiphol niet praten over marketing, tarieven en investeringen, daar waar het andere airlines betreft. “Natuurlijk wel over hun eigen beleid daarin,” voegt de ACM daaraan toe.

Monitort
“De ruimte op Schiphol wordt schaarser. Het is belangrijk dat er een gelijk speelveld is voor alle luchtvaartmaatschappijen.” De ACM monitort de komende vijf jaar de gedragingen van KLM en Schiphol. “Als ze binnen die termijn een overtreding begaan, kunnen we direct overgaan tot het opleggen van een boete.” Toch een soort last onder dwangsom cq voorwaardelijke boete dus.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/