fbpx
MilitairNaast het nieuwsNieuws

Luchtmacht helikopters terug van oefening | Video

Dinsdag zijn veertien helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) teruggekeerd uit Zuid-Duitsland. Ze hebben twee weken lang deelgenomen aan de grote NAVO-oefening “Swift Response 17-2” vanaf de vliegbasis Hohenfels in Beieren.

Naast de zes Chinooks, zes Apaches, twee Cougars en het bijbehorende luchtmachtpersoneel, namen ook enkele landmachteenheden deel aan de oefening. Tijdens de oefening is met name getraind in het ‘luchtmobiel optreden’: het vervoeren van militairen naar een locatie om daar in actie te komen- bijvoorbeeld voor een inzet in vijandelijk gebied.

Internationale operaties
Aan de oefening deden bijna 7000 militairen mee, afkomstig uit elf NAVO-landen. Oorspronkelijk zouden transportvliegtuigen materieel en parachutisten gaan droppen, maar door de slechte weersomstandigheden kon de dropping van parachutisten niet doorgaan. Later brachten de toestellen ook nog zwaarder materieel, door te landen op een geïmproviseerde landingsbaan.

Samenwerking
De oefening “Swift Response” is gekoppeld aan een nog veel grotere internationale oefening, “Saber Guardian”. Aan deze oefening, die plaatsvindt in Hongarije, Roemenië en Bulgarije, nemen 25.000 militairen deel, afkomstig uit 20 landen. Beide oefeningen hebben onder meer als doel om de ‘internationale interoperabiliteit’ te vergroten. Door te oefenen met andere (luchtmobiele) legereenheden, kan er getraind worden op de samenwerking tijdens grootschalige internationale operaties, zoals in Afghanistan of Mali.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RPhBijjgvFM” width=”640″ height=”380″]laatste vlucht[/su_youtube]

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button