fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Dijksma legt probleem vrachtslots bij Schiphol

Schiphol moet binnen vier weken met een nieuw voorstel komen voor een zogeheten local rule voor vrachtmaatschappijen. Dit schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

De local rule geeft vrachtmaatschappijen in bepaalde situaties een voorrangspositie bij de verdeling van slots. In het winterseizoen 2017/2018 moet een aantal vrachtmaatschappijen slots inleveren op Schiphol. De maatschappijen, verladers en vakbonden zijn hier boos over. De vakbonden vrezen voor banenverlies, omdat een aantal maatschappijen vluchten verplaatst naar het buitenland.

Local rule
Air Cargo Netherlands (ACN) deed eerder namens de vrachtsector een voorstel voor een local rule bij het zogeheten coordinatiecomité. Dat comité, waarin alle airlines die op Schiphol vliegen, vertegenwoordigd zijn, kan local rules voorstellen aan Dijksma. De staatssecretaris kan die rule goedkeuren.

Weggestemd
De local rule voor de vrachtmaatschappijen werd in oktober door een meerderheid van de aanwezige airlines weggestemd. ACN en de vakbonden riepen Dijksma vervolgens op om in te grijpen.

Geen mogelijkheid
De staatssecretaris laat nu aan de Kamer weten dat ze die mogelijkheid niet heeft. “Alleen partijen die vertegenwoordigd zijn in het coördinatiecomité kunnen dergelijke local rules voorstellen”, aldus Dijksma. Zo kan bijvoorbeeld Schiphol, of een airline, wel een local rule voorstellen.

Nieuwe rule
Dijksma heeft Schiphol opdracht gegeven om binnen vier weken met een ‘gedragen voorstel voor een local rule te komen’ die zij vervolgens kan vaststellen.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button