AirlinesIndustrieOnderwerpProfessionalVeiligheid

Autoriteiten VS willen laptop in ruimbagage verbieden

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA roept luchtvaartmaatschappijen op om grote elektronische devices als laptops te verbannen uit de ruimbagage. De laptops kunnen leiden tot brand aan boord, meldt persbureau Associated Press.De luchtvaartautoriteit doet de oproep na een onderzoek waarin is aangetoond dat een oververhitte lithiumbatterij van een laptop een grote brand kan veroorzaken als de batterij te heet wordt dichtbij een bus met bijvoorbeeld deodorant. De brand kan dusdanig groot worden dat die “tot verlies van het vliegtuig” kan leiden, stelt de FAA.

De internationale luchtvaartorganisatie ICAO houdt deze en volgende week een congres in Montreal waar onder andere over gevaarlijke goederen gesproken wordt.

Tests
De FAA heeft tien tests uitgevoerd waarbij ook een volledig opgeladen laptop gebruikt werd. De laptop werd verhit om een ‘thermal runaway’ te creëren. In dat geval blijft de temperatuur van de laptop oplopen.

Brand
Bij een andere test werd een bus met droge shampoo tegen de laptop geplakt. Binnen 40 seconden ontplofte de bus en brak een grote brand uit. Het Halon-gas, wat normaal gesproken branden aan boord van een toestel moet voorkomen, kon deze brand niet blussen.

Aanbeveling
Het onderzoek beveelt aan dat passagiers geen grote elektronische devices zouden mogen inpakken in hun ruimbagage, tenzij ze specifieke toestemming hebben van de airline. Volgens de FAA worden veel devices tegenwoordig al in de cabine meegenomen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.