fbpx
AirlinesFlight ReportsReviewsTravel

Flight review: TAP businessclass A321 LIS-AMS | Video

TAP Portugal A321
TP 662 | 02-10-2017
Stoel 2A (emergency exit)
Full service; medium-haul businessclass
Waardering*:

Over TAP
TAP vliegt dagelijks drie keer tussen Lissabon en Schiphol met een A320 family toestel. Al naar gelang de ticketverkoop is het een A319, A320 of A321. De maatschappij heeft haar hub op Lissabon. Vanaf daar kunnen passagiers overstappen naar verre bestemmingen, met name in Latijns-Amerika. Van oudsher heeft Portugal banden met Brazilië. Dit is dan ook het belangrijkste land voor TAP, met twaalf routes. De maatschappij heeft tevens een behoorlijk Europees netwerk en een flink aantal West-Afrikaanse routes. De A320 family-vloot bestaat uit 43 toestellen. Voor de long-haul heeft TAP vier A340-300’s, drie A330-300’s en zestien A330-200’s. Regionale dochter TAP Express heeft nog eens twintig kleinere vliegtuigen (E190/E195 en ATR72’s).

Up in the Sky was te gast op de route Lissabon-Amsterdam. TAP vliegt vanaf Schiphol ook dagelijks op Porto met een E-190.

Pre-flight
Bij businessclass-tickets hoort op Lisboa Airport een security doorgang via de fast-track. Dat ging zeer snel. Daarnaast is er businesslounge toegang. De lounge is ruim ingericht met banken, tafels en stoelen, lounge stoelen en ook stoelen waarop geslapen kan worden in een aparte ruimte. Hoewel het een nieuwe ruimte was, is de vloerbedekking al wat afgeleefd. Er is een buffet met diverse kleinere snacks en broodjes. Ook is er een uitgebreide bar, waar ook cocktails en champagne geserveerd worden. De variëteit aan kranten en magazines is behoorlijk. De lounge wordt duidelijk goed gebruikt, maar er was voldoende ruimte om rustig te zitten.

Nieuw
Het voorste deel van de cabine is uitgerust met nieuwe Recaro Slimline BL3530 stoelen.
We zaten op rij 2, de tweede en laatste rij van de flexibele businessclass. Het is een 3-3 indeling, maar TAP houdt in de businessclass de middelste stoel vrij. De stoelen hebben een pitch van 33 inch. De hoofdsteunen zijn in hoogte verstelbaar en de zijkant kan in een hoek van 90 graden staan voor wat steun. Per drie stoelen zijn er twee stopcontacten met USB. Op verzoek wordt een kussentje gegeven.

Opbergen
Voordeel van rij twee ten opzichte van rij één is dat de kleinere tassen ook tijdens take-off onder de stoel kunnen. Door ze onder de middelste (en vrije) stoel te leggen, is nog steeds de volledige beenruimte beschikbaar. Er was te weinig ruimte in de overhead-lockers. Met wat moeite kreeg het personeel de trolleys van de businesspassagiers elders opgeborgen. Enkele economyclass passagiers moesten hun baggage alsnog in het ruim (laten) leggen. De stoelen zijn uitgerust met een flink aantal opbergzakken. Bovenaan de stoel (achter het tafeltje langs) is er ruimte voor magazines. Onder het tafeltje een dubbel opbergvak. Eén voor grotere en één voor kleinere dingen, zoals een telefoon of paspoort. Er is een haakje om de jas aan op te hangen.

Service
De crew was uitermate vriendelijk. Er werd meerdere keren gevraagd of er nog wat te drinken moest komen. Een vriendelijke glimlach kon er zeker vanaf, en tegelijk werd er net en snel gewerkt.

Catering
Iedereen kreeg dezelfde, lekkere, lichte lunch. Deze bestond uit koude gerechten van dungesneden kiprollade, beef-carpaccio en een heerlijk paddestoelen mengelmoesje. Daarnaast was er een Portugese Pastéis en wat fruit. De reiziger kan kiezen uit diverse frisdranken en alcoholische dranken. Na de lunch was er een kop koffie of thee. Uiteraard was de lunch van echt bestek, borden van porselein en glaswerk voorzien.

In flight entertainment
Er zijn geen schermpjes in de stoelen. Er is geen wifi of streaming videodienst. Wel is er een magazine, heel toepasselijk UP magazine geheten. Het is een uitgebreid blad van zo’n 200 pagina’s, met bestemmingsverhalen gadgets en TAP-nieuws.

Lissabon
Dit artikel is onderdeel van de travelspecial Lissabon. Bekijk ook de heenvlucht in TAP economyclass.

*Sterren worden uitgedeeld door de maatschappijen te vergelijken binnen de eigen categorie. Een business class vlucht kan dus net zoveel sterren hebben als een LCC-vlucht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button