fbpx
LongreadNieuwsTravel

Lissabon special: Reizen en luchtvaart

Trammetjes en heuvels, dat zijn bekende elementen van Lissabon. Maar er is meer, veel meer! Up in the Sky ging een weekend op verkenning.

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en heeft verschillende wijken met elk een eigen karakter. De rechte straten van de benedenstad Baixa die uitkomen op het bekende plein Praça do Comércio met uitzicht op de Taag, de wijk Belém met monumenten die op de werelderfgoedlijst staan, het hooggelegen Bairro Alto en meer recente recreatiegebieden zoals het Parque das Nações.

Laag
Centraal gelegen is Baixa, rechte straten, winkels, restaurants, bars en veel toeristen kenmerken deze wijk. Niet te missen is het Praça do Comércio, met aan de ene kant de rivier en aan de andere de arc de triomf. Bekijk het uitzicht vanaf de arc of wandel langs de rivier. De wijk is ook een goede uitvalsbasis. Wij zaten in het aan te raden Inspira Santa Marta hotel.

Ook laaggelegen, maar op een paar kilometer afstand is Belém. Ooit de haven van Lissabon van waaruit in de gouden eeuw de schepen vertrokken, naar onder andere Afrika en Brazilië. Nu is het een hippe, moderne wijk met diverse musea en bezienswaardigheden. Klassieke trekkers zijn het monasterie (Mosteiro dos Jerónimos) en de Torre de Belém. Moderne en hedendaagse kunst is te vinden in het Museum Colecção Berardo. Redelijk off the beaten track is het Museu da Electricidade. De energiecentrale ‘central Tejo’ leverde tot halverwege de 20e eeuw de hele stad en omgeving van elektriciteit. Het gebouw en de machines zijn geheel opgeknapt en te bezichtigen. Loop daarna even het dak van het naastgelegen MAAT op voor uitzicht over de rivier.

Oven Electriciteitsmuseum
Dak van MAAT
Elektriciteitsmuseum

Hoog
Een must see is Bairro Alto, de hoge wijk, met kleine straatjes, spectaculaire uitzichten en talloze restaurantjes en café’s. Om boven te komen is het karakteristieke trammetje ‘Ascensor da Glória’ een aanrader, vertrek vanaf het Praça de Restauradores. Of langs de trambaan omhoog lopen om de hoogteverschillen van de stad eens echt te voelen. Zoals een taxichauffeur zei: “de heuvels zijn enorm steil, maar niet lang”. Het is te doen en meteen een goede verbranding voor al het eten wat er nog aankomt eenmaal in de wijk aangekomen. Boven is ook de Conveto do Carmo de moeite waard.

Aan de andere kant van Baixa ligt op een heuvel het Moorse kasteel en aan die kant ligt de wijk Alfama, bekend van de fado en kleine straatjes. Vanuit het kasteel São Jorge is er uitzicht over de hele stad. Het hoogste uitzichtpunt is echter het Miradouro da Senhora do Monte.

Stadstour
Lissabon kent hop-on-hop-off bussen, maar die komen wegens de soms steile heuvels niet overal. Leuker is een tuktuk met chauffeur te huren. En dan niet zo een herriemakende en stinkende tuktuk waar Azië en Afrika van stikt. Nee, de tuktuks in Lissabon zijn elektrisch en hebben veel ruimte. De chauffeur vertelt alles over ‘zijn’ stad en laat plekjes zien, waar niet iedereen komt. Wij gingen met ecotuktours.

Een andere, of aanvullende, manier is met tram 28. De befaamde kleine wagonnetjes gaan tussen Martim Moniz en Campo de Ourique. De begint route in het historisch centrum op het plein Largo Martim Moniz. Wegens grote drukte is instappen op het beginpunt wel zo slim. De rit gaat verder naar de wijk Graça en de kerk Igreja de São Vicente de Fora. Dan rijdt de tram naar Alfama via een paar van de meest pittoreske middeleeuwse straten en pleinen van Lissabon, zoals de Rua das Escolas Gerais of het plein Largo das Portas do Sol, een uitkijkpunt over de heuvel tot aan de rivier.

Tips
Meer tips over de stad en haar bezienswaardigheden zijn te vinden bij visit portugal en visit Lisboa. Op het vliegveld is in de aankomsthal een kantoor. In de stad is een groot kantoor met shop aan het Plaza do Comercio.

Getting Around
Om van A naar B te komen is de metro erg handig. Belém is met de trein of metro goed en makkelijk te bereiken. Lissabon kent een redelijk uitgebreid metrostelsel, alleen boven op de heuvels komt de metro niet. Een aanrader is de Lisboa Card. Voor zo’n 15 euro per dag kan onbeperkt gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. Ook is de entreeprijs van heel veel bezienswaardigheden bij de kaart inbegrepen. Ook de metro van en naar het vliegveld (half uur van de stad) is bij de Lisboa Card inbegrepen. De kaart is met ideal te kopen via de site en op te halen op het vliegveld.

Getting there
Wij vlogen met TAP Portugal vanaf Schiphol. Een directe vlucht met prettige vertrektijden. Het is tweeëneenhalf uur tot drie uur vliegen. Wij testten de economy- en businessclass van TAP Portugal. Andere aanbieders vanaf Schiphol zijn KLM, Vueling en Transavia. Vanaf Eindhoven vliegt Ryanair nonstop.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Portugal, Visit Lisboa, Inspira Santa Marta hotel en TAP Portugal.

Gerelateerde artikelen

Back to top button