AirlinesNieuwsProfessional

Alle toestellen Monarch terug naar eigenaren

Alle toestellen uit de vloot van het failliete Monarch Airlines zijn al of worden op korte termijn teruggevlogen naar de eigenaren. Dat laat een woordvoerster van de curator aan Up in the Sky weten.

Failliet
De 36 vliegtuigen waarmee de Britse maatschappij vloog, waren allemaal gehuurd. “Van verschillende leasemaatschappijen,” aldus de woordvoerster. Monarch ging aan het begin van deze maand, op 2 oktober failliet.

Order
Onder andere BOC Aviation, een groot Aziatisch leasebedrijf, zou in de toekomst nog dertien Boeings 737 MAX aan Monarch verhuren. Ook daar moet een andere klant voor gevonden worden. Verder plaatste de vakantievlieger een directe order bij Boeing voor dertig 737 MAX 8’s, met een cataloguswaarde van meer dan 3,2 miljard dollar, en nam een optie op nog eens vijftien van dergelijke toestellen.

Kopers
De curatoren zijn nog bezig met het verkopen van de bezittingen van Monarch. “We gaan door met het zoeken naar kopers voor alle assets van het bedrijf,” aldus de woordvoerster. “Waaronder de slots.” Om hoeveel slots op welke luchthavens het precies gaat, is nog niet bekend, omdat het seizoen nog niet voorbij is.

Slotpool
Pas als het zomerseizoen ten einde is, is bekend of op de luchthavens waar de slots worden uitgegeven door een slotcoördinator, 80 procent van de series zijn gevlogen en die slots behouden blijven voor de airline cq de curator. Anders vallen ze sowieso terug in de slotpool waar alle maatschappijen erop in kunnen schrijven.

Formeel
Monarch vloog vanaf Manchester, Gatwick, Birmingham, Luton (thuisbasis) en Leeds-Bradford. Verschillende maatschappijen hebben al belangstelling getoond voor de diverse start- en landingsrechten. IAG en Norwegian gaven formeel aan geïnteresseerd te zijn in de slots op Gatwick. Voor de hand ligt dat ook easyJet belangstelling heeft voor Gatwick en Luton, waar de Britse prijsvechter haar thuisbasis heeft.

Wizz Air
Verder wordt Jet2 genoemd, maar ook Wizz Air. De Hongaarse prijsvechter heeft met Wizz Air Hungary al een basis op Luton en vroeg vorige week een AOC aan in Groot-Brittannië in verband met de Brexit. Wizz Air Hungary gaat als de Brexit doorgaat op in Wizz Air UK, dat vanaf maart 2018 operationeel moet worden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/