HelikopterMilitairNL nieuwsOnderwerpOverig nieuws

Amerikaanse helikopters tijdelijk op Vliegbasis Eindhoven

Gisterenmiddag landden op Vliegbasis Eindhoven de eerste Amerikaanse toestellen op doorreis naar de Rotterdamse haven. In totaal komen er zo’n 60 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en de AH-64 Apache tijdelijk op Eindhoven te staan, zo meldt defensie.

Terugweg
In totaal worden 1100 voertuigen en containers teruggevoerd vanuit Duitsland naar de thuisbasis Fort Drum in New York. Nederland helpt bij de verplaatsing die nog tot 20 november duurt. Alle voertuigen en containers horen bij de Amerikaanse 10th Combat Aviation Brigade, zij keren naar negen maanden terug naar de Verenigde Staten.

US Chinooks ©Defensie

Host Nation Support
Amerika heeft Nederland om hulp gevraagd bij het verplaatsen van het militair materieel. NAVO-bondgenoten verlenen elkaar steun bij operaties op elkaars grondgebied, dat wordt Host Nation Support genoemd. Vanuit Duitsland gaat het materieel via Eindhoven naar de haven van Rotterdam om vanuit daar terug naar de VS verscheept te worden. De vliegbasis in Eindhoven biedt de ruimte om de helikopters op te vangen en te voorzien van brandstof.

Rotterdamse haven
Diverse Nederlandse eenheden helpen de komende weken bij de Amerikaanse troepenverplaatsing. De Nederlandse militairen zullen in de haven van Rotterdam een overslaglocatie inrichten met een landingsplaats voor de helikopters. Dit deel van de haven wordt ‘tijdelijk militair terrein’ en wordt 24 uur per dag bewaakt door Nederlandse militairen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button