fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNaast het nieuwsReviewsTravelVideo

Flight Review: Qsuite businessclass Qatar Airways | Video

Qatar Airways
Boeing 777-300ER
Qsuite businessclass
A7-BED
QR 007 | 10 oktober
Doha – London Heathrow
Waardering: *

Qsuite
In maart kondigde Qatar Airways de nieuwe businessclass aan, en noemde het de Qsuite. In juni was het eerste toestel uitgerust de nieuwste ontwikkeling in businessclass-opstellingen, klanten hebben de mogelijkheid een dubbelbed te creëren. Het is de bedoeling dat de nieuwe businessclass cabine in alle Boeing 777’s en Airbus A350’s komt. Nieuwe toestellen worden geleverd met de Qsuite, oudere worden omgebouwd. Up in the Sky vloog mee met de eerste Qsuite, die in de Boeing 777 met registratie: A7-BED.

Reserveren
Er zijn 42 Qsuite-stoelen in het toestel. Het voorste deel van de cabine kent er 24. Daarvan zijn twaalf ‘enkele’ stoelen aan het raam. In het midden zijn drie setjes van vier stoelen of zes van twee stoelen. Afhankelijk van hoe het geboekt wordt. In het tweede deel van de cabine kunnen nog eens achttien mensen zitten, acht bij het raam, twee setjes van vier en één setje van twee. Een stoel reserveren is aan ingewikkelde regels gebonden, afhankelijk van hoeveel mensen er op het ticket staan. Als er één passagier is, heeft hij/zij in eerste instantie alleen de mogelijkheid aan het raam te boeken. De stoelen die omgetoverd kunnen worden tot een ruimte voor twee of vier personen zijn geblocked. Deze worden in principe vrijgehouden voor tickets waar respectievelijk twee dan wel drie of vier mensen op staan.

Binnenkomst
Voor deze review kozen we een backward facing seat, om te kijken hoe dat nou is: achteruit reizen. Je blijkt er weinig van te merken. Bij take-off en landing zijn de krachten van versnelling en remmen de andere kant op dan je gewend bent, maar dit is niet storend. We hadden stoel 8K in het tweede deel van de cabine. Bij binnenkomst liggen er twee kussens, een deken en een amenitykit klaar. Diverse crewleden komen zich voorstellen. Doorgaans is de eerste die langskomt ook degeen die gedurende de reis voor alles zorgt. Een drankje wordt aangeboden.

IFE
De stoel is uitgerust met een groot scherm dat zowel door een afstandsbediening als door aanraking bediend kan worden. Het inflight entertainment aanbod is heel redelijk, met enkele nieuwe films en een verzameling andere films en TV-series. Er ligt een noise cancellation koptelefoon klaar. Met deze op lijkt het net of je niet in een vliegtuig zit.

Stoel
De stoel heeft meerdere voorgeprogrammeerde standen zoals, take-off, bed, lounge en eten. Bij die laatste stand wordt de stoel rechtop gezet en wat naar voren verplaatst. Al naar gelang de wensen kan de passagier de stoel ook met aparte knoppen iets anders afstellen. Uiteraard kan de stoel worden omgetoverd in een fully flat bed; met een lengte van twee meter. Het gedeelte bij de voeten is wat smal. Uiteraard gaat het verstellen van de stoel elektrisch.

Gagdgets
Elke passagier heeft de mogelijkheid een stekker in het stopcontact te doen. Ook zijn er twee USB-aansluitingen en kan beeld van een laptop of tablet via de HDMI-ingang op het IFE-scherm getoond worden. Tenslotte is er een NFC-reader. Helaas is er geen wifi aan boord. Naast het zitvlak van de stoel is een armsteun dat ook dienst doet als opbergvakje. Aan de andere kant van de stoel is geen armsteun. Er is een uitklapbare tafel en nog een kleiner gedeelte dat als vaste tafel dienst doet. Daaronder kan is ook nog een opbergvakje. Een grotere opbergruimte voor bijvoorbeeld schoenen of een tas is er niet. Als je deze op de grond zet schuift de stoel er wel overheen, er komt dus niks klem te zitten.

Een leuke gadget is de Do Not Disturb knop. Aan de buitenkant van de cabine is het stoelnummer weergegeven met wit licht. Als de DND-knop wordt ingedrukt verandert dit in rood licht.

Catering
Het eten is heerlijk. Qatar Airways kent een dine-on-demand systeem. Je kan op elk moment van de grote of kleine kaart bestellen. Voor elke gang zijn diverse mogelijkheden, die ook door elkaar of los besteld kunnen worden. Ook zijn er snacks en kleine hapjes voor tussendoor. De tafel wordt gedekt met wit linnen, peper en zout en bestek dat op kamertemperatuur is. Drank, inclusief Lanson champagne en cocktails, is al naar gelang te bestellen. Het eten smaakt, ondanks de lastige omstandigheden van een vliegtuig, heerlijk. De ruime keuze en het niet vastzitten aan bepaalde momenten is erg handig. Niet iedereen ‘leeft’ in dezelfde tijdzone aan boord van een vliegtuig. Iemand met zijn vertrekpunt in Bangkok zal misschien aan een diner toe zijn, terwijl iemand uit Kaapstad liever een ontbijt heeft.

Cabine
Elke passagier heeft zijn of haar eigen cabine. Er is door de schuifdeur een hoge mate van privacy. Als de deur dicht is, is uitsluitend de bovenkant van een hoofd te zien als iemand voorbij loopt. Dit is zeer luxe voor in businessclass. Een gesloten deur maakt dat de ruimte ook wat ‘klein’ kan voelen. Wellicht dat het minder prettig is voor claustrofobisch aangelegde mensen. Gelukkig kan de deur altijd open.

Twee/vier
Uniek aan de Qsuite is de mogelijkheid twee stoelen om te bouwen naar een doublebed. En als er met drie of vier mensen wordt gereisd een zitje te creëren waar iedereen elkaar kan zien. Leuk voor een gezin of vier collega’s die nog willen vergaderen. De passagiers op twee stoelen naast elkaar kunnen zelf de tussenwand naar beneden doen. Bij een vierzitter helpt het cabinepersoneel met de wand tussen de verschillende rijen open te schuiven. Er ontstaat zo een vierpersoonstafel. Dit is uniek en Qatar heeft er twee jaar over gedaan het concept te ontwikkelen.

©Qatar Airways
©Qatar Airways

Toestellen
Er zijn nu drie toestellen met QSuites; de omgebouwde A7-BED (die Up vloog) en de in oktober geleverde A7-BEK en A7-BEL. Het is de bedoeling dat de nieuwe businessclass cabine in alle Boeing 777’s en Airbus A350’s komt. Nieuwe 777-toestellen worden geleverd met de Qsuite, oudere worden omgebouwd. Dat ombouwen gebeurt met de snelheid van één toestel per maand. De Boeing 787 en Airbus A380 toestellen krijgen een aangepaste QSuite, omdat deze toestellen iets minder ruimte hebben in het businessclass gedeelte. Later worden ook A350’s af-fabriek met de Qsuite geleverd.

Routes
Qatar Airways vliegt nu op de route Doha-London Heathrow (QR7/8 en QR1/2) en Doha-Parijs (QR41/42) met een met de Qsuite uitgerust toestel. De volgende route die aan het palet wordt toegevoegd is die naar New York.

Qatar Airways
De maatschappij bestaat twintig jaar. Met haar hub in Doha vliegt Qatar Airways op 150 bestemmingen en een vloot van een kleine 200 toestellen. Op verzoek van Up in the Sky bood Qatar Airways dit ticket aan om de Qsuite te reviewen.

Conclusie
De ‘oude’ businessclass in de 777 van Qatar (in 2-2-2 opstelling) was al zeker niet slecht. De goede service en prima eten en drinken van Qatar is hetzelfde gebleven. Met de Qsuite heeft de passagier een voor businessclass zeer hoge mate van privacy; immers: de deur kan dicht. Qatar noemt het ‘first in business’. De stoel an sich is een businessclass-stoel. Eentje die aan alle moderne eisen voldoet, maar het is geen first class-stoel. Dat kan je ook niet verwachten voor die prijs. Voor de passagier die in zijn eentje reist, een waardering van 4,5 ster. Voor passagiers die in een groepje van twee, drie of vier reizen is de Qsuite in de hele industrie anno 2017 de beste keuze; waardering: 5 sterren. Gemiddeld dus een vijf-min.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button