NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol

Slotcoördinator wint hoger beroep tegen Corendon

De slotcoördinator is in het hoger beroep tegen Corendon over de toewijzing van nachtslots op Schiphol, in het gelijkgesteld. Dat heeft de slotcoördinator bekendgemaakt.Nadeel
Corendon-ceo Steven van der Heijden laat in een reactie aan Up in the Sky weten dat de slotcoördinator weliswaar in het gelijk is gesteld, maar dat de maatschappij daar geen nadeel van ondervindt.

Onrechtmatig
Het hoger beroep, waarin op 24 oktober arrest is gewezen, was een vervolg van een kort geding van Corendon tegen de slotcoördinator in mei van dit jaar. Corendon betwistte in die zaak de verdeling van de (nacht)slots op Schiphol, onder andere omdat de capaciteitsdeclaratie waarop die berust, onrechtmatig zou zijn vastgesteld.

Vloer
Ook zou Corendon te laat op de hoogte zijn gesteld van het feit dat zij bepaalde slots niet kon vliegen. De rechtbank stelde Corendon toen in het gelijk en veegde de vloer aan met die capaciteitsdeclaratie. Schiphol heeft die eenzijdig vastgesteld, nadat het daartoe geijkte overlegorgaan -waarin behalve de luchthaven ook de airlines zitting hebben- niet tot overeenstemming kon komen.

Problemen
Schiphol, maar ook KLM, hadden zich in het hoger beroep gevoegd aan de zijde van de slotcoördinator. Aangezien het Hof pas deze week arrest heeft gewezen, heeft de uitspraak geen nadelige consequenties meer voor Corendon. Die maatschappij zou in de problemen gekomen zijn als zij tijdens het seizoen het vluchtschema had moeten aanpassen bij gebrek aan nachtslots.

Regio
“Dat is gelukkig niet gebeurd,” zegt Van der Heijden. “Het zomerseizoen is nu ten einde en de slots waar het om ging, hebben we kunnen vliegen.” Wel is het zo dat Corendon komende zomer minder gebruik kan maken van nachtslots op Schiphol dan dit jaar het geval was. Van der Heijden: “We zullen meer vanuit de regio gaan vliegen, vanaf Maastricht, Eindhoven en Rotterdam. En als gevolg van minder nachtslots op Schiphol onze toestellen daar minder efficiënt kunnen benutten.”

Vrede
Desondanks is hij zeker niet ontevreden, vooral met de timing van het arrest. “Ik heb er absoluut vrede mee. We hebben een goed jaar gedraaid, mede dankzij de nachtslots die we door de uitspraak van de rechtbank (in mei, red.) konden gebruiken.” Eigenlijk heeft het arrest voor geen van de betrokken partijen nu direct gevolgen.

Aangestuurd
Als de slotcoördinator in het ongelijk was gesteld, was dit heel anders geweest. Mogelijk was de hele methodiek van het eenzijdig vaststellen van de capaciteitsdeclaratie door Schiphol dan ter discussie komen te staan. Dat zou ook de reden zijn geweest dat KLM en Schiphol zich in de zaak hadden gevoegd; dat gaan hen ook aan. Zowel de slotcoördinator als KLM en Schiphol hadden volgens Corendon aangestuurd op een snelle uitspraak, maar zijn tijdens de zitting akkoord gegaan met een arrest op 24 oktober.

Tags

Gerelateerde artikelen

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.