fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsTravelVideo

Wegdromen van Bosnië-Herzegovina | Video

Bosnië-Herzegovina is een relatief onbekende reisbestemming vanwege haar verleden, daarnaast wordt het land overschaduwd door het immens populaire buurland Kroatië. Desondanks biedt Bosnië-Herzegovina een tal van mogelijkheden voor reizigers, het land heeft een scala aan historische steden, is omringd door natuurlandschap en heeft zelfs een kustlijn van 20km.

Bosnië-Herzegovina heeft veel meegemaakt in het verleden, in 1984 was het land het decor van de Olympische Winterspelen. Nog geen decennia later werd Bosnië-Herzegovina het trieste middelpunt van de Bosnische burgeroorlog. Nu ruim twintig jaar later wordt het imago van Bosnië-Herzegovina nog steeds sterk beïnvloed. Verspreid in het land zijn nog ruïnes van gebouwen te vinden en kogelgaten in muren. Toch komt de toerismesector langzaam op stoom, het land zal de komende jaren steeds meer toeristen uit het westen verwelkomen.

Sarajevo
Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina en bovendien een van de goedkoopste hoofdsteden van Europa. Het is een stad waar het westen en oosten samenkomen, waar anders zijn moskeeën, synagogen, katholieke kerken en orthodoxe kerken nog samen in één blok te vinden? De charmante stad heeft een historisch binnen centrum en is volledig omringd met terrassen. De authentieke straatjes zitten tjokvol met cafés, restaurants en traditionele winkeltjes.

Mostar
De highlight van Bosnië-Herzegovina moet toch wel Mostar zijn, in het middelpunt van de stad staat de 20 meter hoge brug, Stari Most (foto). De befaamde brug is absoluut het hoogtepunt en een belangrijke trekpleister voor de stad. De brug is in het verleden tweemaal vernield geweest, na de vernietiging van de brug tijdens de Bosnische oorlog werd de brug volledig gereconstrueerd in 2004. Sindsdien is de Stari Most brug weer in zijn oude glorie te bewonderen. In 2005 is de brug zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, bovendien wordt de brug gebruikt voor de Cliff Diving World Series van Red Bull. Voor wedstrijden wordt op de brug een extra plateau toegevoegd. De klifduikers moeten op een sierlijke manier van 28 meter hoog springen!

Nationale Parken
Het bergachtig land biedt veel mogelijkheden voor sport- en natuurliefhebbers. Aan de grens met Montenegro ligt letterlijk het hoogtepunt van Bosnië-Herzegovina, met een hoogte van 2386m is Maglić de hoogste berg van het land. Het gebergte is deel van het Sutjeska National Park en de beste plek voor bergsport in de Balkan regio. Een ander fenomenaal natuurbestemming is het Perucica Forest Reserve. Hier is een van de laatste complete en ongerepte oerboslandschap van Europa te vinden. Het landschap is omringd met bomen van ruim 300 jaar oud, daarnaast is in het park een waterval van 75m hoog te vinden.

Kravice Watervallen
Op nog geen uur rijden van Mostar zijn de Kravice watervallen te vinden. Tijdens het voorjaar lijken de watervallen van Kravice op een kleinere versie van de Niagara Falls, met watervallen van zo’n 25m hoog en 150m breed. Tijdens de zomerperiode zijn de watervallen weliswaar minder indrukwekkend, maar juist dan kunnen bezoekers verkoeling zoeken in het sprankelend water.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button