Foto artikelGeneral aviationLongreadNaast het nieuws

50 jaar opstijgen van grote hoogte

In het hart van de Franse Alpen, niet ver de beroemde Mont Blanc, ligt het mooie bergdorp Megeve. Het plaatsje in het departement Haute-Savoie heeft zo’n 4.000 inwoners en is zowel in de winter als in de zomer een geliefd vakantieoord. Allerlei kabelbaantjes en stoeltjesliften brengen de wandelaar of skiër naar grote hoogte, vanwaar het genieten is van het fantastische panorama. Zo’n zeven kilometer van het centrum van Megeve, in zuidoostelijke richting, ligt een klein vliegveld midden tussen de bergen. Het vliegveld wordt wel aangeduid als ‘altiport’ en vierde deze zomer zijn 50e verjaardag. Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky nam een kijkje op de dag voorafgaand aan de festiviteiten.Altiport Megeve Copyright Remco de Wit

Altiport
Een altiport is een vliegveldje voor kleine vliegtuigen en helikopters in een bergachtig gebied. In Frankrijk zijn er een stuk of 10, waarvan Courchevel de bekendste is. De korte startbaan van een altiport loopt vaak steil omhoog, zodat vliegtuigen eerder stilstaan bij de landing en meer snelheid krijgen bij de start. De altiport van Megeve ligt op een hoogte van bijna 1.500 meter en is het hele jaar open. Naast de verharde baan (lengte: 434 meter) heeft het vliegveld een verkeerstoren, platform, enkele hangaars en een café. Een kopje koffie kost er 4 euro, maar dan zit je wel op de eerste rang.

Bewoners
Vaste bewoners van de altiport Megeve zijn de Aero-club en Aerocime. De Aero-club, opgericht in 1968,houdt zich vooral bezig met het geven van vlieglessen in een bergachtige omgeving. De vloot omvat acht Jodels en twee Robins. Verder leidt de Aero-club ook op voor het PPL-brevet. Voor een rondvlucht in het Mont Blanc-gebied kun je terecht bij Aerocime. Heb je daarbij een voorkeur voor een helikopter, dan kun je die boeken bij Mont Blanc Helicopteres. Dit bedrijf, met de hoofdvestiging op het vliegveld van Annemasse (bij het Meer van Geneve), beschikt over een vloot van meer dan 20 helikopters voor uiteenlopende taken, zoals heli-ski, VIP-vervoer, rondvluchten en bergredding.

Vrouwelijke spotter Copyright Remco de Wit

Drama
Op de verkeerstoren van het vliegveld van Megeve is een klein monument in de vorm van een gedenksteen aangebracht met daarop een datum (27 juni 2001) en vier namen. Op deze datum is een Jodel D 140 met de registratie F-BIZZ neergestort op het vliegveld. Bij het drama kwamen alle inzittenden om het leven. Volgens getuigen ging net na het opstijgen de linker cockpitdeur open. De piloot kondigde via de radio aan om terug te keren. Het vliegtuig maakte een U-bocht en kwam niet goed uit voor de baan. Het sloeg over de kop en vatte vlam.

Gedenksteen verkeerstoren Copyright Remco de Wit

Airshow
Op zaterdag 5 augustus vond er op de altiport Megeve een Meeting Aerien plaats ter gelegenheid van het gouden jubileum. Daarbij werd echt alles uit de kast gehaald; een static show, een demonstratie met radiografisch bestuurde vliegtuigen en ’s middags een heuse airshow. Een van de hoogtepunten was het optreden van het Breitling Jet Team. Deze straaljagers konden uiteraard niet landen op het korte baantje van de altiport. Andere aanwezige toestellen waren onder andere een Bronco- verkenningsvliegtuig, Dakota, Zwitserse Hunter, zakenvliegtuig TBM-900, Wing Walker en een Avenger torpedo-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt op de dag voorafgaand aan de vliegshow.

North American Rockwell OV-10 Bronco Copyright Remco de Wit
Poetsbeurt Copyright Remco de Wit
Breitling Jet Team Copyright Remco de Wit
Coucou café Altiport Megeve Copyright Remco de Wit
Socata TBM-900 Copyright Remco de Wit
Piloot Rutan 61 Long EZ Copyright Remco de Wit
Aankomst airshow Copyright Remco de Wit
Boeing Stearman Copyright Remco de Wit
Reclameposter airshow Copyright Remco de Wit

Tags

Gerelateerde artikelen

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.