fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

Langere landingsbaan Maastricht uitgesteld

De verlenging van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport is voorlopig niet aan de orde. Het nieuwe luchthavenbesluit dat vorige week zou worden verleend is op het laatste moment uitgesteld. Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zijn er fouten gemaakt met de geluidsmetingen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Zwaarder
Een nieuw luchthavenbesluit moet het mogelijk maken dat grotere en zwaardere vrachtvliegtuigen kunnen landen op het vliegveld bij Beek. Daardoor is het voor cargomaatschappijen mogelijk om vanuit Maastricht rechtstreeks de oceaan over te vliegen. De luchthaven beschikt over een asfaltbaan van 2.750 meter, maar volgens de huidige regels mogen vliegtuigen maar 2.500 meter gebruiken.

Opnieuw
Toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma zegde toe om op korte termijn een besluit te nemen over de nieuwe vergunning voor de luchthaven. Toen bleek dat er in de MER van Lelystad Airport met verkeerde cijfers was gerekend besloot Dijksma ook de cijfers van Maastricht nog eens tegen het licht te houden. Volgens Van Nieuwenhuizen bleek dat bepaalde cijfers om geluidseffecten te meten onjuist zijn. De berekeningen moeten nu opnieuw worden uitgevoerd.

Onzeker
Voor het verlieslijdende vliegveld betekent dit een langere periode van onzekerheid. Op een nieuw luchthavenbesluit voor Beek wordt al een jaar gewacht. In december dit jaar moet duidelijk worden of het vliegveld een positief oordeel krijgt voor de uitbreiding.

Urgentie
De minister roept op om vaart te maken met de vergunning. “Uiteraard deel ik deze urgentie gelet op de grote economische belangen voor de regio en de luchthaven. Gezamenlijk is geconcludeerd dat naast snelheid ook zorgvuldigheid van cruciaal belang blijft, mede gezien de belangen en zorgen van omwonenden.”

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button