fbpx
FinancieelNaast het nieuwsNL NieuwsVliegvelden

Toch Groningse miljoenen voor Eelde

De stad Groningen komt met geld over de brug voor luchthaven Eelde. Het college van burgemeesters en wethouders wil zes miljoen euro uitgeven om de luchthaven te ondersteunen. Dit meldde de gemeente vrijdag.

Donderdag meldde RTV Noord nog dat Eelde geen of minder geld vanuit Groningen zou krijgen. De luchthaven zou 12 miljoen euro nodig hebben en krijgt dat ook nu niet van de gemeente. De vijf aandeelhouders van het vliegveld geven gezamenlijk 46 miljoen uit. Daarvan dragen Assen en de provincie Drenthe het meeste bij met gezamenlijk 15,9 miljoen euro.

12 miljoen
De stad Groningen levert, als het aan het college ligt, uiteindelijk 6 miljoen euro. Het oorspronkelijke bedrag van 12 miljoen euro is gebaseerd op het feit dat Groningen 26 procent van de aandelen heeft en daarom ook 26 procent van de investeringssom moet betalen. De gemeenteraad moet maandag nog wel akkoord gaan met het voorstel.

Vertrouwen
Volgens burgemeester Peter den Oudsten vertrouwt de gemeente op de investeringsmogelijkheden met de nieuwe toekomstplannen voor de luchthaven. “Vanuit deze overwegingen willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan een solide toekomst van GAE”, aldus Den Oudsten. Met de zes miljoen euro moet een goede businesscase ondersteund worden.

Aandeelhouder
De gemeente Groningen is op dit moment nog aandeelhouder van de luchthaven, maar is niet helemaal gelukkig met die rol. “Terwijl we het belang van de luchthaven voluit onderschrijven, vinden wij dat het aandeelhouderschap in GAE niet tot onze gemeentelijke taken behoort”, stelt Den Oudsten. De gemeente gaat proberen om de aandelen te ‘vervreemden’; het geld wat daarmee opgehaald wordt, komt weer ten goede aan de luchthaven.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button