fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessionalVliegvelden

Curator mag slots Monarch niet verkopen

De landingsslots van de failliete Britse airline Monarch moeten terug in de ‘slotpool’. Curator KPMG mag de slots voor het zomerseizoen van 2018 niet verkopen. Dit heeft een Britse rechter bepaald, meldt Air Transport World online.

Monarch ging begin oktober failliet. Alle eigendommen van de maatschappij kwamen in handen van curator KPMG. Onder die eigendommen vallen ook de landingsrechten voor het zomerseizoen op diverse Britse luchthavens. KPMG wilde de rechten met de boedel verkopen, maar de rechter steekt daar een stokje voor. De curator claimde op basis van het verleden nog recht te hebben op de slots.

Automatisch
Landingsrechten worden automatisch weer toegewezen als een airline minimaal 80 procent van alle vluchten binnen de gestelde slottijden heeft uitgevoerd. In het geval van Monarch vindt die toewijzing niet plaats.

Theoretische kans
Volgens de rechter heeft Monarch geen vliegtuigen meer, geen actieve piloten en geen actieve licentie. “Het is slechts theoretisch mogelijk dat Monarch terugkomt en de operaties hervat”, oordeelde hij. Daarom wordt de claim van KPMG afgewezen en vloeien de slots terug in de zogeheten slotpool. Als de slots nog langer vastgehouden worden, verstoort dat de markt volgens de rechtbank.

Slotpool
Dat de slots nu terug moeten in de slotpool, betekent dat slotcoordinator ACL ze mag toewijzen aan geïnteresseerde airlines. Dit gebeurt op basis van vooraf vastgestelde criteria.

Verkoop
Met het besluit van de rechter wordt voorkomen dat de slots voor veel geld verhandeld worden. Met name de rechten op Londense luchthavens gaan voor veel geld van de ene maatschappij naar de andere.

Gatwick
In het geval van de Monarch-slots gaven Norwegian en IAG al formeel aan belangstelling te hebben voor extra slots op Gatwick. De maatschappijen moeten nu maar afwachten of de slotcoordinator de slots ook aan hen toewijst.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button