fbpx
AirlinesEditors choiceLiefhebberNaast het nieuwsNL Nieuws

Transavia zet Kapitein Haak buitenspel

Een zaal vol ernstig en/of chronisch zieke jongeren van de Peter Pan Vakantieclub bij elkaar. Een zielig gebeuren? Ben je gek, feest is de beschrijving die het best past bij het onthullen van de in Peter Pan-kleuren overgespoten Boeing 737-800 van Transavia.

Even uit
Een medewerker van Transavia bedacht dat het fantastisch is als een commerciële organisatie, zoals Transavia, haar kennis, ervaringen en contacten in de reisbranche zou kunnen benutten om een groep te helpen, die zelf niet in staat is op vakantie te gaan. In 1996 werd de stichting Peter Pan Vakantieclub opgericht. “In de 21 jaar dat de club nu bestaat zijn er al meer dan 1.000 jongeren op vakantie geweest”, zegt de voorzitter Wilco van Elk. “De 12 tot 19 jarigen gaan uitsluitend met lotgenoten op vakantie, maar de ziekte staat niet centraal. Ze kunnen er echt even uit.”

Wilco van Elk

Huggen
De jongeren kennen elkaar en deze dag is echt een feest. Bij de aanmeldingsstand voor het hoofdkantoor van Transavia komen jongeren elkaar tegen. De sfeer zit er direct goed in. Er wordt gehugd, auto’s toeteren en er worden meteen geintjes uitgehaald. Voor iemand die wat minder goed ter been lijkt te zijn wordt een pas gehaald. Er wordt niet moeilijk over gedaan en niet overdreven bedankt; het is namelijk de gewoonste zaak van de wereld dat je elkaar een beetje helpt.

Niet eng
In een filmpje dat getoond wordt voordat het toestel onthuld wordt, leggen vier jongeren het gevoel rond de Peter Pan Vakantieclub haarfijn uit. “In de klas snappen ze het niet altijd als ik een week niet kan komen. Hier wel. Het is niet eng om je grenzen aan te geven, want iedereen snapt dat.” Een ander zegt: “We hebben het niet de hele tijd over je ziekte, we hebben gewoon lol.” De reizen gaan meestal naar Mallorca, Barcelona en Disneyland Parijs. Transavia medewerkers kunnen zich vrijwillig opgeven als reisleiders. Van Elk: “Massaal geven die zich op. Het is elke keer weer loten wie er mee mag. Daar blijft het niet bij. Onder de huidige, maar ook de vorige directies is er onvoorwaardelijke steun voor de stichting.”

Opvallend
Vorig jaar vierde Transavia haar vijftigste verjaardag. De Peter Pan Vakantieclub werd twintig jaar oud. Een reden voor Trans om een kado te geven. Algemeen-directeur Mattijs ten Brink: “Peter Pan heeft meer naamsbekendheid en meer donateurs nodig. Het opvallendste wat we bij Transavia hebben, zijn onze vliegtuigen.” Als kado hebben ze er één als uithangbord voor Peter Pan overgespoten. “Daar blijft het niet bij”, aldus Ten Brink. “Ook op de website, aan boord en in het magazine blijven we aandacht vragen.”

Mattijs ten Brink

Iedereen
Wat Ten Brink betreft is één van de belangrijkste thema’s in de wereld zorgen dat iedereen erbij hoort. “Dat past ook bij Transavia, wij zijn er voor alle mensen. Ook als je weinig geld hebt of slecht ter been bent. Dat is wat Peter Pan ook doet. Hoe mooi is het dat dat bij elkaar komt? Samen maken we het voor iedereen even leuk”, zegt de ceo.

Rondvlucht
Na de onthulling stroomde het vliegtuig vol met de jongeren, sponsoren, Van Elk en Ten Brink, pers en andere genodigden. De captain zette koers naar Eindhoven Airport waar het gezelschap voor een lunch werd ontvangen. Daarna ging het nog naar Rotterdam Airport. Overal stond de brandweer klaar met een watersaluut. Even na vijf uur landde het toestel weer op Schiphol. Opgewacht door de brandweer, uiteraard.

Haak
Een dag geïnspireerd door Peter Pan, een zorgeloze jongen die op avontuur gaat en kan vliegen. Zijn gezworen vijand Kapitein Haak zette Transavia in ieder geval voor vandaag maar mooi buitenspel.

Beeld

Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom
Foto: Joris Overtoom

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button