fbpx
IncidentenNieuws

Apache vliegt bij Culemborg tegen hoogspanningskabel

Maandagavond is een Apache van de Koninklijke Luchtmacht tegen een hoogspanningskabel gevlogen. De bemanning heeft een voorzorgslanding kunnen maken in een weiland. Dit meldt onder meer de NOS.

Schade
Bij het incident zijn geen gewonden gevallen, maar wel zitten meer dan 24.000 huishoudens in de regio Tiel/Culemborg/Geldermalsen zonder stroom. De helikopter staat in een weiland bij het dorp Zoelmond. Volgens de burgemeester van de gemeente Buren (waar Zoelmond onder valt) lijkt de schade mee te vallen. De stroomstoring was om 22.30 uur nog niet opgeheven. Netbeheerder Liander verwachtte in de loop van de nacht de stroomvoorziening in delen weer te kunnen herstellen.

Oefenvlucht
De helikopter maakte samen met drie andere helikopters een oefenvlucht vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Het gebied rond de Maas en Waal is een aangewezen laagvlieggebied voor helikopters van de luchtmacht. De minimum vlieghoogte in dergelijke gebieden bedraagt 100 voet – of zoveel lager als dat voor de uitvoering van de opdracht nodig is.

Geboorten
Op één maand na is het precies tien jaar geleden dat een Apache in de Bommelerwaard tegen een hoogspanningsmast vloog. In december 2007 zaten 50.000 huishoudens dagenlang zonder stroom en de storing veroorzaakte ‘een miljoenenschade’. Defensie heeft uiteindelijk 500.000 euro schadevergoeding uitgekeerd aan de vier getroffen gemeenten. Of er door de storing ook een toename in het aantal geboorten is geweest, is niet bekend.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button