MilitairNieuwsProfessional

Defensie huurt vaker C-17’s in voor transport

Het ministerie van Defensie gaat vaker een C-17 transportvliegtuig inhuren. Dat gebeurt om de bevoorradingscapaciteit via de lucht weer op niveau te krijgen. Dit laat Defensie vrijdagmiddag weten.Minister van Defensie Ank Bijleveld investeert de komende vier jaar vijf miljard euro in de krijgsmacht. Er worden grote uitgaven gedaan en meer personeel aangenomen.

Transportcapaciteit
Eén van de maatregelen is het vaker inhuren van transportvliegtuigen. Nederland heeft zelf de beschikking over KDC-10’s en C-130 Herculessen. Voor speciale gevallen kan in NAVO-verband een beroep gedaan worden op een C-17.

Poule
Deze C-17’s komen uit een poule van twaalf NAVO-landen die samen drie toestellen tot hun beschikking hebben. Naast Nederland doen in deze Strategic Airlift Capability (SAC) onder andere Noorwegen, de Verenigde Staten, Zweden en Hongarije mee. De toestellen staan gestationeerd in Hongarije.

Inzet
De C-17 wordt ingezet als de Nederlandse transportcapaciteit niet voldoet, of al in gebruik is. Na orkaan Irma werd enkele malen een toestel ingezet tussen Eindhoven en Sint Maarten.

Training
Naast de extra inhuur worden ook de vliegers van de luchtmobiele brigade extra getraind en krijgen ze meer vlieguren. De geoefendheid en beschikbaarheid van de bemanning moet hiermee toenemen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.