fbpx
Editors choiceNieuwsProfessional

KLM werft tientallen piloten in de vrije markt

KLM werft tientallen nieuwe piloten in de vrije markt, buiten de eigen vliegschool om. Dat bevestigt een woordvoerder van de maatschappij desgevraagd aan Up in the Sky.

Vacature
“KLM groeit verder in 2018 en de aanwas van de KLM Flight Academy alleen is niet voldoende,” aldus de woordvoerder. De vacature voor KLM-vliegers wordt vanaf 4 december opengesteld, voor een periode van twee weken.

Overschot
In die periode hoopt KLM dertig tot veertig nieuwe piloten te rekruteren. “De eerste nieuwe vliegers treden dan 1 mei in dienst,” zegt de woordvoerder. Tijdens de crisis en de naweeën daarvan, was er juist een overschot aan piloten en kon KLM makkelijk toe met de afgestudeerden van de KLM Flight Academy, voorheen de KLM Luchtvaart School (KLS).

Crisis
Het aantal studenten dat daar wordt aangenomen, is tijdens de crisis vastgesteld op zestig; genoeg om de vacatures van de vliegers die met pensioen gaan in te vullen. Nu de luchtvaart en ook KLM weer groeit, is de vraag naar piloten toegenomen.

Lenen
Vorige maand werd al bekend dat KLM ook de helpende hand biedt bij de financiering van de opleiding voor vliegers. Een opleiding tot piloot is een kostbare aangelegenheid, dat kost ongeveer een ton. Doorgaans moeten aspirant-vliegers geld lenen om de studie te kunnen bekostigen. ABN Amro trok vorig jaar als laatste bank de stekker uit de ‘pilotenleningen’.

Risico
Daardoor stokte de aanmeldingen op de vliegscholen. KLM, ABN Amro en de KLM Flight Academy kwamen begin oktober een financiële constructie overeen waardoor het risico voor de bank dusdanig verkleind wordt, dat studenten weer in aanmerking komen voor een lening bij ABN. Mochten de afgestudeerden van de Flight Academy binnen 5 jaar geen baan als vlieger hebben bij KLM, dan wordt de lening afgelost via een garantiefonds.

Benen
Die constructie werd opgetuigd om ervoor te zorgen dat KLM voldoende instroom krijgt van nieuwe vliegers. Dit jaar werden al zo’n 150 afgestudeerden van de KLM Flight Academy aangenomen door KLM. Omdat de huidige instroom niet voldoende is om de vraag van KLM bij te benen, stelt de maatschappij nu een externe vacature op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button