fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

V-22 Osprey vloot bereikt 400.000 vlieguren

De gehele vloot van Amerikaanse V-22 Osprey tiltrotor toestellen heeft recent 400.000 vlieguren volbracht. Deze mijlpaal betreft alle Ospreys samen, dus zowel de MV-22’s van het US Marine Corps als de CV-22’s van het USAF Special Operations Command. Dit maakte Boeing in een persbericht bekend.

Special Operations
De Osprey is op dit moment het enige tiltrotor toestel dat bij de Amerikaanse defensie operationeel wordt ingezet. Het Amerikaanse marinierskorps heeft ruim 350 Ospreys, verdeeld over 14 squadrons. Bij de Amerikaanse luchtmacht vliegen zo’n 50 Ospreys, waarvan het merendeel vliegt bij vier ‘Special Operations’ squadrons. Het Japanse leger (Japan Ground Self Defence Force, JGSDF) ontving in augustus de eerste van totaal 17 geplande Ospreys.

Bell Boeing MV-22B van US Marines squadron VMM-265 © Leonard van den Broek

Omstreden
Het US Marine Corps vliegt sinds 2007 met het toestel. De eerste USAF Ospreys kwamen in 2009 in dienst. Vanwege kostenoverschrijdingen en enkele ongevallen in de ontwikkelingsfase, was de Osprey lange tijd een omstreden toestel. Recent kwam de Osprey weer negatief in het nieuws, door een crash voor de kust van Australië. Desalniettemin is de Osprey de afgelopen jaren regelmatig ingezet in conflictgebieden als Afghanistan en Irak. Vanwege de gecombineerde vliegeigenschappen geldt de Osprey als een moeilijk te vliegen toestel.

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button