LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Roll-out vernieuwde Tupolev Tu-160 bommenwerper | Video

Op 16 november presenteerde de Russische ‘United Aircraft Corporation’ de nieuwste versie van de Tupolev Tu-160 (Belyy Lebed, ‘Witte Zwaan’) strategische bommenwerper. De eerste vlucht van de Tu-160M2 staat gepland voor volgend jaar. Dit meldt onder meer een gezaghebbend Italiaans luchtvaartblog.

Vliegwaardig
De Tupolev Tu-160 (NAVO-codenaam “Blackjack”) werd ontworpen in de jaren ’80. Tussen 1984 en 1992 werden er totaal 35 gebouwd. Hiervan zouden er nog ongeveer 16 operationeel zijn, waarvan slechts een deel vliegwaardig is. De afgelopen jaren ondergingen de Tu-160’s wel al updates van de navigatie- en communicatiesystemen. “De eerste Tu-160M2 zal eind 2018 de eerste vlucht maken, waarna het toestel in 2021 in productie zal worden genomen”, zo vertelde kolonel-generaal Viktor Bondarev, commandant van de Russische luchtmacht, tijdens de roll-out ceremonie bij de S.P. Grobunov assemblagefabriek in Kazan in Zuidwest-Rusland.

Records
De oorspronkelijke Tu-160 is nog altijd houder van diverse records. Zo is de ‘Blackjack’ het grootste en zwaarste supersonische Mach 2+ toestel dat ooit gebouwd is. Verder is het het grootste en zwaarste gevechtsvliegtuig ter wereld en de snelste operationele strategische bommenwerper. De Amerikaanse tegenhanger, de Rockwell/Boeing B-1B, is hierin in alles de mindere. Met ruim 60 toestellen is de B-1 qua operationele aantallen echter veruit de meerdere.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=x6UvAPoD1NE” width=”640″ height=”380″]laatste vlucht[/su_youtube]

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close