fbpx
AirlinesFrequente reizigersInnovatieNieuws

Qantas met 787 op mosterdzaad van VS naar Australië

Qantas gaat begin volgend jaar met een Boeing 787-9 Dreamliner op bio-olie van Los Angeles naar Melbourne vliegen, zo meldt de luchtvaartmaatschappij. Het is de eerste keer dat zo’n vlucht volledig op biobrandstof gevlogen wordt.

Mosterd
De brandstof wordt gemaakt uit een niet eetbaar mosterdzaad genaamd Brassica Carinata. Het Canadese Agrisoma Biosciences heeft deze zaadsoort ontwikkeld. Uit de zaden wordt een hoge kwaliteit olie gewonnen die geschikt is voor biobrandstof voor vliegtuigen en biodiesel voor vliegveld voertuigen.

Boeren
Qantas en Agrisoma gaan samenwerken met Australische boeren die in 2020 de eerste Australische  oogst speciaal voor biobrandstof gaan groeien. De ceo van Qantas, Alison Webster zegt over het project: “Deze historische vlucht en samenwerking markeren de eerste stap in het ontwikkelen van een biobrandstof voorraad in Australië”. Op langere termijn is het doel om 400.000 hectare aan carinata te groeien wat jaarlijks voor 200 miljoen liter aan biobrandstof oplevert.

Oogst
Het mosterdzaad heeft geen speciale productie of processen nodig om te groeien. De zaden gaan in de grond, worden van water voorzien en de planten gaan groeien. De Universiteit van Queensland heeft aangetoond dat de zaden perfect kunnen groeien in het Australische klimaat. De uitgeknepen zaden kunnen weer gebruikt worden als proteïnerijk voedsel voor het Australische vee.

Toekomst
Webster: “we zijn constant op zoek naar manieren om de uitstoot van CO2 te verminderen, maar tot nu toe was er nog geen lokale optie van deze omvang om onze vloot te voorzien van biobrandstof. Met deze samenwerking kunnen boeren nu gaan groeien voor de vraag van de toekomst. De trans-Atlantische vlucht op biobrandstof is een demonstratie van wat er lokaal bereikt kan worden”.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button