NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol: significante daling vrachtvluchten

In de eerste twee weken van deze maand waren er significant minder vrachtvluchten op luchthaven Schiphol. Dat meldt Jonas van Stekelenburg, de vrachtdirecteur van de luchthaven.

Daling
“In de eerste veertien dagen van november was sprake van een daling van 12,4 procent in het aantal vliegbewegingen van full freighters op Amsterdam Airport Schiphol, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar,” aldus Van Stekelenburg.

Tijdelijk
Met ingang van het winterseizoen (29 oktober) zijn minder slots beschikbaar op Schiphol voor vrachtmaatschappijen. Volgens Van Stekelenburg is die schaarste van tijdelijke aard. “We hebben slotkrapte tot en met 2020. Voor daarna komen er weer nieuwe afspraken.”

Voorrang
Een zogenoemde local rule zou tussentijds wel wat soelaas kunnen bieden.
Daarbij ontstaat de mogelijkheid om slots die zijn toegekend aan bepaalde maatschappijen maar die niet gevlogen worden, met voorrang aan vrachtmaatschappijen te geven.

Deadline
Voormalig staatssecretaris Dijksma van I&M vroeg Schiphol op 20 oktober om binnen vier weken met een voorstel daartoe te komen. Schiphol heeft die ‘deadline’ niet gehaald, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. “Vanwege het benodigde overleg met diverse partijen, hebben we hier meer tijd voor nodig dan de door het ministerie gevraagde vier weken.”

Impact
Vrachtdirecteur Van Stekelenburg van de luchthaven stelt dat nog niet duidelijk is wat de impact van het lagere aantal vrachtbewegingen in de eerste weken van november is op het totale vrachtvolume. “Dat is pas duidelijk als de maand is afgesloten,” aldus Van Stekelenburg.

Weg
“De afhandelaars (op Schiphol, red.) zien een verschuiving naar andere full freighters en de belly’s van operators.” Hoe groot die verschuiving in volume is, valt dus nog niet te zeggen. Ook wordt volgens hem een hoop cargo, bijvoorbeeld over de weg, naar vrachttoestellen gebracht die naar andere luchthavens zijn verhuisd.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button