fbpx
AirlinesFlight ReportsNaast het nieuwsReviewsTravel

Flight review: Qatar 777 Business Class | Video’s

Qatar Airways Boeing 777-300ER
Business Class
Three flights:
1. Heathrow – Doha | QR16| 3 oktober | Stoel 5A
2. Doha – Bangkok | QR832| 4 oktober | Stoel 2K
3. Bangkok – Doha | QR833| 9 oktober | Stoel 6A
Waardering; met niemand naast je is het zeker 4 sterren waard. Als er een vreemde naast je zit gaat er een half sterretje vanaf:

Oud vs nieuw
Qatar Airways vliegt met 45 777’s. De nieuwste -300ER’s worden sinds de herfst 2017 voorzien van de nieuwe Qsuite-business class. De huidige/oude businessclass wordt op termijn vervangen. Begin november zijn er drie 777’s met de Qsuite. Deze nieuwe businessclass heeft Up ook gereviewed.

Lounge Londen
De reis begint op Londen Heathrow. In terminal 4 heeft de maatschappij sinds 2012 haar eigen lounge die aan de nieuwste eisen voldoet. Chique ingericht, veel ruimte, douches en heerlijk eten en drinken. Een goede start van de reis.

A350
Op het laatste moment is de geplande A350 gewisseld voor een 777. De A350 is wat nieuwer, maar de 777 is ook zeker geen straf. 5A is de toegewezen stoel. Dit is een stoel vooraan in het tweede deel van de cabine. Het scherm moet uitgeklapt worden en zit niet vast aan de voorstoel (die stoel is er immers niet). Ook de opbergruimte in de voorstoel mist. Verder doet de stoel niet onder van de andere stoelen.

Direct bij binnenkomst komt het vriendelijke Qatar personeel langs om zich voor te stellen en een drnakje aan te bieden. Het wordt champagne; sinds enkele maanden heeft Qatar Lanson champagne aan boord, brut of rosé. Ook kan er al eten besteld worden van de kaart. Na take-off wordt dat dan geserveerd. Na een medisch noodgeval aan boord vertrekken we met wat vertraging.

Catering
Het eten is heerlijk. Qatar Airways kent een dine-on-demand systeem. Je kan op elk moment van de grote of kleine kaart bestellen. Voor elke gang zijn diverse mogelijkheden, die ook door elkaar of los besteld kunnen worden. Ook zijn er snacks en kleine hapjes voor tussendoor. De tafel wordt gedekt met wit linnen, peper en zout en bestek dat op kamertemperatuur is. Drank, inclusief cocktails, is al naar gelang te bestellen. Het eten smaakt, ondanks de lastige omstandigheden van een vliegtuig, heerlijk. De ruime keuze en het niet vastzitten aan bepaalde momenten is erg handig. Niet iedereen ‘leeft’ in dezelfde tijdzone aan boord van een vliegtuig.

Stoel
De stoelen staan in 2-2-2 opstelling. In de rechtop-stand is er beperkte privacy van de medereiziger. In de ligstand is er wel voldoende privacy. Aan het voeteneind is er net voldoende ruimte om langs de B-stoel in het gangpad te komen, zonder over de mede-passagier heen te hoeven klimmen. De stoel heeft meerdere voorgeprogrammeerde standen zoals take-off, bed en lounge. Al naar gelang de wensen kan de passagier de stoel ook met aparte knoppen iets anders afstellen. Uiteraard kan de stoel worden omgetoverd in een fully flat bed; met een lengte van twee meter. Voordeel van de 2-2-2 opstelling is de vrije ruimte bij de voeten, ze hoeven niet in een smal gat geschoven te worden. Een ander voordeel van deze stoel is dat er een elektrisch verstelbaargedeelte is bij de kuiten. Prettig in de lounge stand!

IFE
De stoel is uitgerust met een groot scherm dat zowel met een afstandsbediening als door aanraking bediend kan worden. Het inflight entertainment aanbod is heel redelijk, met enkele nieuwe films en een verzameling andere films en TV-series. Er ligt een noise cancellation koptelefoon klaar. Met deze op lijkt het net of je niet in een vliegtuig zit. Het IFE-systeem reageert net even traag op gebruikersinput.

Doha-Bangkok
Door de vertraging is de overstap op Doha erg krap geworden. Gelukkig houdt Qatar Airways daar rekening mee. Bij de gate staat personeel klaar om alle passagiers met een korte overstap te helpen. We konden zo door de volgende 777 in, op naar Bangkok. Eerst een heerlijk ontbijtje genomen om vervolgens toch weer verder te slapen.

https://www.youtube.com/watch?v=SsZmLqtsSHQ&t=4s

Bangkok lounge
Op de terugreis hadden we weer een avondvlucht. Na een hele dag in het warme Bangkok bood de douche van de lounge uitkomst. Qatar heeft geen eigen lounge, maar passagiers kunen gebruik maken van de Thai Royal Orchid lounge. De lounge is niet helemaal up to date en kan zich dan ook niet meten met de eigen Qatar lounges. Hoe dan ook, prettig om even te douchen en wat te eten. De vlucht naar Doha voldoet weer volledig aan de Qatar verwachtingen. Het personeel maakt dit keer echt het verschil. De purser is uiterst vriendelijk. We komen te praten. Hij verbaasde zich dat de reis via Heathrow naar Amsterdam gaat en niet direct. Als hij hoort dat het doel een Qsuite review is, snapt hij het ineens en vertelt trots en honderduit over het nieuwste product.

https://www.youtube.com/watch?v=PUIuDtDpp5M

Doha lounge
Eenmaal in Doha is er de Al Mourjan lounge. Een zee aan ruimte en luxe. We zijn er middden in de nacht en dan biedt het slaapgedeelte uitkomst. Helaas geen volwaardige bedden, maar net-niet-flat stoelen. Toch kan ook hier prima een paar uur op geslapen worden. Dekentjes liggen klaar. De lounge biedt ook werkstations, zit-gedeelte, twee restaurants en grote ruimte met lounge-stoelen. Heerlijk uitgerust is het: Op naar de Qsuite!

Qatar Airways
De maatschappij bestaat twintig jaar. Vanaf haar hub in Doha vliegt Qatar Airways op 150 bestemmingen met een vloot van een kleine 200 toestellen. Op verzoek van Up in the Sky bood Qatar Airways dit ticket aan om de 777 en Qsuite te reviewen.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button