fbpx
IncidentenLiefhebberNieuws

Nieuwe Noorse AW101 helikopter rolt om tijdens grondtest

Een gloednieuwe AW101 reddingshelikopter van de Noorse luchtmacht rolde afgelopen vrijdag om tijdens een ‘ground run’. Het incident vond plaats op het vliegveld van Sola-Stavanger, een week nadat het toestel nieuw werd afgeleverd. Dit schrijft onder meer de Noorse krant Aftonbladet.

Onderzoek
De helikopter rolde om tijdens een grondtest, met draaiende rotors en motoren. De twee vliegers aan boord raakten licht gewond. De woordvoerder van het Noorse ministerie van Defensie, Brynjar Stordal, omschrijft het incident als “… een serieus ongeval met de nieuwe helikopter.” Volgens Stordal is de oorzaak van het omrollen niet bekend en is er nog niets te zeggen over de hoogte van de schade. Een ongevalscommissie stelt een onderzoek in. De helikopters zijn eigendom van het Noorse ministerie van Justitie en Publieke Veiligheid, maar worden gevlogen door de Noorse luchtmacht.

Vertraging
De betreffende helikopter werd op 17 november als eerste van zestien AW101’s afgeleverd. De toestellen zullen binnen een paar jaar de verouderde Noorse Sea King reddingshelikopters gaan vervangen. Of de planning hiervan vertraging oploopt, is nog niet bekend.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button