fbpx
InnovatieLiefhebberNieuws

Airbus tovert Bae-146 om in hybride toestel

Vliegtuigbouwer Airbus gaat samen met Rolls-Royce en Siemens een samenwerking aan om een Bae-146 toestel te voorzien van een hybride motor, zo meldt Airbus.

Doel
Het doel van de samenwerking tussen de drie grote bedrijven is om een ‘E-Fan X hybrid-electric flight demonstrator’ te maken. Een hybride testmotor die op een Bae-146 toestel gemonteerd wordt. Het toestel met vier gasturbines krijgt dan één elektrische motor van twee megawatt. De proef met de motor wordt op een testbed uitgevoerd. Als deze succesvol blijkt te zijn wordt er daarna een tweede gasturbine vervangen door een elektrische motor. In 2020 wordt verwacht de test te kunnen uitvoeren.

Delen
De drie bedrijven nemen ieder een eigen onderdeel van de samenwerking voor de rekening, om zo samen tot een volledig product te komen.

© Airbus

Airbus
De vliegtuigbouwer is verantwoordelijk voor de algehele integratie evenals de besturingsarchitectuur van het hybride-elektrische aandrijfsysteem en batterijen. Ook de integratie van de vluchtbesturingen valt onder Airbus.

Rolls-Royce
Rolls-Royce neemt de turbo-asmotor, de twee megawatt generator en de elektronica die de motor moeten aandrijven onder de vleugels. Samen met Airbus werken ze ook aan een aanpassing van de ventilator aan de al bestaande gondel.

Siemens
Siemens levert de twee megawatt elektromotoren, de besturingsunit van deze twee motoren, de DC/DC omvormer en het distributiesysteem van het vermogen naar de motoren.

© Airbus

Milieu
De drie bedrijven willen met deze samenwerking een grote stap zetten naar een beter milieu. Ze stellen als doel om de richtlijnen van de Europese Commissie’s ‘Flightpath 2050 Vision for Aviation’ te halen. Dat houdt een reductie van 60 procent van CO2 (koolstofdioxide) uitstoot, een terugdringing van 90% aan uitstoot van stikstofdioxide en 75 procent minder geluidshinder.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button