fbpx
Travel

Wegdromen van Kaapverdië | Video

Tussen Afrika en Brazilië in ligt het paradijs, Kaapverdië. Op dit exotische archipel midden in de Atlantische Oceaan straalt de zon het hele jaar door en is mede hierdoor een zeer populaire winterzonbestemming. Of het nou om zwemmen of bergbeklimmen gaat, met tien eilanden heeft  Kaapverdië aan ieder toerist wel iets te bieden.

Kaapverdië voor de beginners
Kaapverdië is een eilandengroep  in de Atlantische Oceaan en telt een half miljoen inwoners. De hoofdstad van het land, Praia, ligt op Santiago, wat tevens het grootste eiland is. Om hier te komen moeten reizigers een vlucht van zes uur trotseren vanuit Nederland. Door de zuidelijke ligging van Kaapverdië heerst er een tropisch klimaat, waardoor de gemiddelde temperaturen heerlijk tussen de 26 en 30 graden variëren. De eilanden van Kaapverdië zijn van vulkanisch oorsprong. Hieruit is een brede variatie aan landschappen ontstaan, van tropisch, woestijnachtig tot vulkanisch landschap.

De officiële taal in Kaapverdië is Portugees, op de meer toeristische eilanden komen de bewoners ook prima uit de voeten met Engels. Met tien bestemmingen heeft Kaapverdië voor elke toerist wel iets te bieden. Ondanks de verschillende karakteristieken van elk eiland, komt 90% van de bezoekers helaas niet verder dan de eilanden Sal of Boa Vista.

Zon en strandvakantie
door de hagelwitte stranden en azuurblauwe zee zijn Sal en Boa Vista veruit de populairste eilanden van Kaapverdië. Sal en Boa Vista zijn omringd door zandduinen en ideaal voor het beoefenen van watersporten als duiken, surfen en windsurfen. Boa Vista is het twee na grootste eiland en herbergt met 55km aan zandstrand een van de prachtigste stranden van Kaapverdië. Rondom het eiland liggen een aantal scheepswrakken, waarvan Praia Santa Maria het meest beroemd is. De Santa Maria strandde in 1968 en ligt nog geen twintig meter voor de kust.

Het eiland Sal is doorgaans de meest belangrijke bestemming van Kaapverdië. Zonder twijfel is Sal ook het meest ontwikkeld, door de opmars van toeristen is de laatste jaren veel geïnvesteerd in de luchthaven en de hotelcomplexen. In het midden van Sal ligt Sal de Pedra de Lume, een enorme krater van een non-actieve vulkaan. Hedendaags ligt hier een enorme zoutmeer met een diameter van over de 500 meter. Bezoekers kunnen door de hoge concentratie zout drijven op het water. Het meer is op sommige plaatsen door de zoutafzettingen veranderd van kleur, door het prachtige kleurenpalet is het meer dan ook een veel bezochte trekpleister.

Actieve reisgangers
Voor hikers en natuurliefhebbers zijn de eilanden Santo Antão (foto), Santiago en Fogo een must. De eilanden kennen een brede variatie aan spectaculaire landschappen. Diepe ravijnen, ruige kliffen, dichtbegroeide bossen tot aan vulkanisch landschap. Het bergachtigste eiland van het drietal is Santa Antão. Hier zijn drie immense bergen te vinden, waarvan de hoogste een kleine 2000 meter hoog is. Door het bergachtige landschap lopen een aantal hikeroutes die je langs ravijnen, kliffen en kleine dorpjes brengen.

De kustlijn van Santo Antão, een eiland in Kaapverdië - ©Konstantin Krismer/Wikipedia
De kustlijn van Santo Antão, een eiland in Kaapverdië – ©Konstantin Krismer/Wikipedia

Het vulkaaneiland Fogo daarentegen staat voornamelijk bekend om haar actieve vulkaan. Wandelaars kunnen zich opmaken voor een flinke klim partij. Want de top bevindt zich op 2800 meter hoogte. Wandelaars zullen tijdens de tocht een grote vlakte aan zwarte gesteente en asvelden moeten doorkruisen. Diegene die de top weten te halen zullen warm verwelkomd worden met een rookpluim, dit is nog van zijn uitbarsting van een aantal jaren terug.

De toeristen die opzoek zijn naar het authentieke Kaapverdië zullen zich misschien beter thuis voelen in Santiago. Santiago is het grootste eiland van de eilandengroep, maar wordt vaak links gelaten door toeristen. Zonde, want Santiago heeft cultuur hoog in het vaandel staan. Zo worden door plaatselijke bewoners markten  georganiseerd met een Afrikaanse sfeer. Bezoekers kunnen zich compleet volproppen met een overdosis aan groente en fruit of met één van de lokale lekkernijen!

Duiken
Kaapverdië is ook uitermate geschikt voor duikers, het water is kristalhelder en beschikt over een prachtige flora en fauna. In het water zijn tropische vissen, zwaardvissen, inktvissen, tonijnen en schildpadden te vinden. Met een van de vele duikexcursies zijn ook scheepswrakken te bezichtigen.

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button