AirlinesLiefhebberNieuwsOpmerkelijk

Austrian Airlines zegt vaarwel tegen Fokker

Een speciale vlucht van de Fokker 100 van Austrian Airlines werd vandaag gevlogen als afscheid van het Fokker vloot, zo meldt de luchtvaartmaatschappij. Na 29 jaar verdwijnt Fokker uit de vloot van de Oostenrijkse airline.

‘Zagreb’
Met een laatste vlucht boven Oostenrijk, voor personeelsleden en genodigden, werd vandaag afscheid genomen van de laatste Fokker 100. Op vlucht OS 1100 met registratie OE-LVE was ook de ceo van Austrian Airlines, Kay Kratky aan boord: “de Fokker toestellen waren trouwe metgezellen de afgelopen 29 jaar en hebben sterk bijgedragen aan de uitbreiding van ons netwerk in centraal- en Oost-Europa.” Het toestel dat de naam ‘Zagreb’ draagt zal nog tot eind december van dit jaar in dienst blijven en zal voornamelijk nog ingezet worden op de routes naar Genève en Chisinau.

Fokker
De eerste Fokker 50 van de maatschappij werd in gebruik genomen op 15 maart 1988. In 1995 kwamen daar twee Fokker 70 toestellen bij. Door de lagere geluidsproductie en lagere uitstoot van broeikasgassen gecombineerd met een hogere snelheid en het overbruggen van langere afstanden vergeleken met andere soortgelijke toestellen, werden deze vliegtuigen toentertijd als nieuwste van het nieuwste gezien.

Einde
De Fokker 100 kwam in 2004 in de vloot samen met andere modellen van de Nederlandse vliegtuigbouwer. In 2015 besloot de luchtvaartmaatschappij de 21 vliegtuigen van Fokker in de vloot te vervangen door zeventien Embraer 195 toestellen

Hergebruik
De Fokker vloot van Australian Airlines is verkocht aan de Oostenrijkse charter maatschappij Alliance Aviation Services Limited voor vijftien miljoen dollar (12,65 miljoen euro). Het onderhoud van de vijftien Fokker 100’s en zes Fokker 70’s blijft in handen van Austrian Technik in Bratislava.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/