AirlinesLiefhebberNieuwsOpmerkelijk

Austrian Airlines zegt vaarwel tegen Fokker

Een speciale vlucht van de Fokker 100 van Austrian Airlines werd vandaag gevlogen als afscheid van het Fokker vloot, zo meldt de luchtvaartmaatschappij. Na 29 jaar verdwijnt Fokker uit de vloot van de Oostenrijkse airline.

‘Zagreb’
Met een laatste vlucht boven Oostenrijk, voor personeelsleden en genodigden, werd vandaag afscheid genomen van de laatste Fokker 100. Op vlucht OS 1100 met registratie OE-LVE was ook de ceo van Austrian Airlines, Kay Kratky aan boord: “de Fokker toestellen waren trouwe metgezellen de afgelopen 29 jaar en hebben sterk bijgedragen aan de uitbreiding van ons netwerk in centraal- en Oost-Europa.” Het toestel dat de naam ‘Zagreb’ draagt zal nog tot eind december van dit jaar in dienst blijven en zal voornamelijk nog ingezet worden op de routes naar Genève en Chisinau.

Fokker
De eerste Fokker 50 van de maatschappij werd in gebruik genomen op 15 maart 1988. In 1995 kwamen daar twee Fokker 70 toestellen bij. Door de lagere geluidsproductie en lagere uitstoot van broeikasgassen gecombineerd met een hogere snelheid en het overbruggen van langere afstanden vergeleken met andere soortgelijke toestellen, werden deze vliegtuigen toentertijd als nieuwste van het nieuwste gezien.

Einde
De Fokker 100 kwam in 2004 in de vloot samen met andere modellen van de Nederlandse vliegtuigbouwer. In 2015 besloot de luchtvaartmaatschappij de 21 vliegtuigen van Fokker in de vloot te vervangen door zeventien Embraer 195 toestellen

Hergebruik
De Fokker vloot van Australian Airlines is verkocht aan de Oostenrijkse charter maatschappij Alliance Aviation Services Limited voor vijftien miljoen dollar (12,65 miljoen euro). Het onderhoud van de vijftien Fokker 100’s en zes Fokker 70’s blijft in handen van Austrian Technik in Bratislava.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button