AirlinesFrequente reizigerNieuws

American en vakbond ruziën over pilotentekort

Bij American Airlines dreigen nog steeds veel vluchten uit te vallen rond de kerstdagen. De pilotenvakbond waarschuwt voor de uitval van duizenden vluchten, American zelf houdt het op ‘een paar honderd’.

Geen piloten
De maatschappij voert in december naar eigen zeggen meer dan 200.000 vluchten uit. Eind november waarschuwde vakbond Allied Pilots Association (APA) dat er voor 15.000 vluchten tussen 17 en 31 december nog geen piloten ingeroosterd waren. Rond de kerstdagen vliegen veel Amerikanen het hele land door om familie te bezoeken.

Honderden
American liet donderdag weten dat er nog maar “een paar honderd” vluchten niet toegewezen waren. De maatschappij houdt piloten achter de hand om te zorgen dat alle vluchten uitgevoerd kunnen worden. “We hebben nog geen geplande vluchten geannuleerd en blijven voor onze piloten en passagiers zorgen”, stelde American in een verklaring.

Beloning
Vliegers die extra vluchten op zich nemen, krijgen daar een extra hoge beloning voor. American betaalt de piloten in dat geval 150 procent salaris.

Bezorgd
Pilotenvakbond APA is het niet eens met die lezing. De vakbond stelt dat er nog duizenden vluchten niet ingedeeld zijn. De bond kan naar eigen zeggen realtime meekijken in het planningssysteem van American. “We blijven erg bezorgd over de mogelijke vluchtverstoring”, aldus de bond.

Oplossing
Tegenover Air Transport World stelt een woordvoerder van de vakbond dat de hogere beloning niet in de cao is afgesproken, maar dat piloten wel vrij zijn om het aanbod te accepteren. “We hopen absoluut dat dit kan worden opgelost. De juiste aanpak is om samen te gaan zitten en tot een oplossing te komen”, aldus de zegsman.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button