fbpx
AirlinesFrequente reizigersKLMNieuwsNL Nieuws

KLM overweegt juridische stappen om staking te voorkomen

KLM is boos over de aangekondigde 24-uursstaking van het FNV-cabinepersoneel en overweegt juridische stappen om de werkonderbreking te voorkomen. Dat zei Aart Slagt, de personeelsdirecteur van de maatschappij, zojuist in een conference call met journalisten.

-1 CA-maatregel
Het cabinepersoneel protesteert tegen de zogeheten -1 CA-maatregel, waardoor er op 40 procent van de intercontinentale vluchten een steward of stewardess minder wordt ingezet. Het zomaar terugdraaien daarvan is volgens Slagt onverantwoord, want dat zou 18 miljoen euro per jaar kosten.

Wel houdt de HR-directeur de deur open voor onderhandelingen. Als de bonden met een andere bezuinigingsmaatregel komen die evenveel oplevert, dan wil hij daarover praten. Volgens Slagt is het belangrijk dat KLM efficiënter wordt om niet de concurrentieslag te verliezen.

Overlast
Omdat de staking op 8 januari kan leiden tot overlast voor passagiers, overweegt KLM nu de gang naar de rechter. Het bedrijf bekijkt nog wat er juridisch mogelijk is. KLM begon al eerder een rechtszaak om veel kortere werkonderbrekingen te voorkomen, maar kreeg toen ongelijk van de rechter.

Slagt vindt het moeilijk om in te schatten wat de gevolgen van de staking zullen zijn. Hij benadrukt dat FNV de kleinste van de twee vakbonden voor cabinepersoneel is en dat het nog maar de vraag is hoeveel van de 1500 leden daadwerkelijk gaan staken. Bovendien kunnen vluchten volgens Slagt ook met één of twee stewards/stewardessen minder aan boord doorgaan.

De personeelsdirecteur is blij dat de grootste vakbond voor cabinepersoneel, de VNC, voorlopig niet meedoet aan de werkonderbreking.

Paal
In de afgelopen jaren was er vaak kritiek vanuit KLM op de vele stakingen bij zusterbedrijf Air France, dus Up in the Sky vroeg aan Slagt of KLM nu niet voor paal staat bij de collega’s in Parijs. “Die vraag kan de FNV beter beantwoorden”, zo reageerde hij.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button