GoofNaast het nieuws

Belastend! | column Goof

Afgelopen zondag zei Europoliticus Matthijs van Miltenburg op de televisie dat hij flink belasting wil gaan heffen op vliegen. Vanwege de CO2, en zo. U kent de riedel.Grappige is dat er maar één slachtoffer is, en dat is de Stedentrip. Die is namelijk ook de oorzaak van al dat extra gevlieg.

De Grote Vakantie laten we ons niet ontnemen. Gaat die vliegreis in plaats van 1000 opeens 2000 euro kosten, dan gaan we nòg. De Grote Vakantie is een mensenrecht geworden. En de slaven in de Derde Wereld (want daar gaan we heen) zijn en blijven spotgoedkoop. Meneer reikt een Wodka-cola aan voor drie euro per dag. En mevrouw maakt de hotelkamer schoon voor twee.

Die 1000 euro extra voor de vliegtrip wordt wel ergens uit de huishoudpot weggehaald. Prijs-inelastisch, leerde ik op school.

Maar de Tussendoor-Trip die van 80 euro naar 160 euro gaat? Dat is een ander verhaal. Opeens ben je met z’n tweeën geen 300 maar bijna 600 euro kwijt voor een weekendje. Omdat je ter plekke óók nog eens flink aan de beurt bent. Want Easyjet en Ryanair voeren ons uitsluitend naar prijzige plekken: Barcelona, Rome, Praag, Antalya. Die trip reageert dus heftig op prijsverhoging, wat ik u brom. Prijs-elastisch.

Moeten we dan toch maar weekendjes gaan fietsen in Drenthe? Nee, willen we niet.

Ik denk dat Matthijs straks in de Tweede Kamer alleen Jesse en Marianne meekrijgt. Moeten ze maar met z’n drieën gaan fietsen.

Goof Bakker

Gerelateerde artikelen

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij geeft PlaneOwner uit en schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.