fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Boeing KC-46A tanker voert eerste succesvolle vlucht uit

Op 5 december maakte de Boeing KC-46A tanker, het eerste operationele vliegtuig van dat type dat aan de U.S. Air Force wordt geleverd, een eerste testvlucht, zo meldt de vliegtuigbouwer.

Vlucht
De vlucht vertrok vanaf het vliegveld Paine Field in de staat Washington en landde daar drieënhalf uur later weer. Tijdens de test vlogen de Boeing testpiloten het toestel naar de maximale hoogte van 39.000 voet (11.887 meter). Daar voerden ze tests uit met de motoren, de vluchtbesturing en milieusystemen. Na de vlucht wordt het toestel geïnspecteerd en worden de instrumenten gekalibreerd.

Tanker
De Boeing KC-46A tanker die de eerste vlucht uitvoerde is het zevende toestel dat de vliegtuigbouwer gemaakt heeft. Dit toestel wordt aan de Amerikaanse luchtmacht geleverd zodra alles in orde is. De levering zal pas in 2018 plaatsvinden, doordat het toestel al meerdere vertragingen heeft opgelopen.

Prototype
De andere zes toestellen zijn prototypes en worden gebruikt voor testvluchten en hebben gezamenlijk al 2200 vlieguren gemaakt en 1600 keer ‘contact gemaakt’ met verschillende straaljagers zoals de F-16, AV-8B en KC-10 tijdens tankoperaties in de lucht. Boeing heeft een contract met de Amerikaanse luchtmacht om de eerste 34 KC-46A toestellen te maken. Naar verwachting wil de Amerikaanse luchtmacht 179 van deze toestellen in gebruik nemen.

Trots
Mike Gibbons, de vice president en manager van het Boeing KC-46A programma is trots op de prestaties van het toestel: “we zijn erg trots op dit vliegtuig en de capaciteiten die het de luchtmacht biedt. We hebben nog flink wat werk voor de boeg, inclusief het voldoen aan de eisen voor de FAA-certificering, maar het team is toegewijd om de tanker alles te laten zijn wat de klant wil en meer”.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button