fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNaast het nieuwsReviewsTravel

Flight review: Turkish A330 Business Class | Video

November 2017
Full Service | medium haul | Stoel 5K
TK 65 | 13 november 2017 | BKK-IST
Waardering: *

Over
Turkish Airlines, de nationale maatschappij van Turkije en Star Alliance-lid, vliegt op meer dan 110 landen. Geen andere airline vliegt op zoveel landen en ook qua bestemmingen is het de vierde maatschappij ter wereld. Voor verre bestemmingen, gezien vanaf hun hub Istanboel, vliegt de maatschappij veelal met Airbus A330-toestellen. Up vliegt op uitnodiging mee in zo’n A330-300, van Bangkok naar Istanboel.

Aan boord
Al een uur voor de vertrektijd begint het instappen. Dat is fijn, want in plaats van filelopen, druppelen de passagiers langzaam het toestel binnen. Turkish vliegt tweemaal daags tussen Bangkok en Istanboel en beide vluchten vertrekken een uur na elkaar in de late avond. Ons toestel bestaat uit een kleurrijke economyklasse (in 2-4-2 opstelling) en 5 rijen businessklasse in een 2-2-2-opstelling. Omdat het aan een middelste stoel ontbreekt in de middenrij is het een stuk comfortabeler dan de 2-3-2-opstelling in de 777-toestellen.

Vooraan in de cabine staat een bar en het valt direct op dat er volop personeel werkt in de business. De cabine is niet meer de nieuwste; het tapijt rafelt wat, knopjes zijn wat versleten en tussen stoelen en wanden liggen kruimels en stof. De beeldschermen zijn misschien een tikje té klein gezien de riante stoelafstanden. Onder het beeldscherm staat een voetenbankje met opvallend veel opbergruimte. Op de stoelen liggen dekentjes en een rugkussens klaar. De armleuningen in de middenconsoles schuiven met een druk op de knop naar boven, als privacyscherm. Daaronder zitten een USB-aansluiting, stopcontact en ligt de bediening voor het entertainmentsysteem.

Welkom
Terwijl gasten nog instappen, komt een steward rond met pantoffels. Een stewardess volgt met een dienblad met originele welkomstdrankjes. De keus is tussen vers sinaasappelsap, zelfgemaakte muntlimonade, frambozensap met een aardbei of water. Daarop komt een collega langs met een geluidsdempende koptelefoon van Denon en een in plastic verpakte en goedgevulde amenitykit van Bentley. Tenslotte gaat er een trolley door het gangpad met daarop een selectie aan (reis)tijdschriften en Turkse en internationale kranten.

Ruim een half uur voor vertrek stelt de gezagvoerder zich via de intercom voor. Hij vertelt dat het boarden bijna is afgerond. Op dat moment zijn er maar 7 van de 28 stoelen in business bezet. Vlak voordat de deuren dichtgaan, stelt de onboard chef zich persoonlijk aan iedereen voor. Hij vertelt dat hij, naast zijn baan aan boord, een restaurant heeft in Istanboel en met zorg het diner en wijnen zal verzorgen. Hij deelt menukaarten uit waarop een flink aantal ontbijt- en dinergerechten staat. Leuk detail is dat het papier van de kaart een Arabisch patroon heeft en dat het menu de vorm van een tulp heeft – de nationale bloem van Turkije.

Het diner bestaat uit drie gangen: een voorgerecht (gegrilde garnalen met pomelo en kokosnoot of gegrilde kipfilet met auberginesalade) en/of een paddestoelensoep, gevolgd door een hoofdgerecht (steak, gegrilde kip met zucchini). Turkish Airlines biedt – zo is onze ervaring – ook altijd een vegetarische optie aan, ditmaal linguine met tomatensaus. Nagerechten worden geserveerd vanaf de trolley, daarop staan bijvoorbeeld sinaasappeltaart, mango panna cotta, kaasjes, kaastaart en vers fruit.

Dinerservice
We vertrekken op tijd en direct nadat het lampje van de gordels uitgaat, komt het cabinepersoneel langs met warme handdoekjes. Ook bieden ze aan het bed alvast op te maken. Gezien het geringe aantal passagiers, heeft iedereen een stoel voor het diner en een full-flat bed van bijna twee meter. Daarop legt de crew een dunne hoes, een dekbedje en een groot, zacht kussen.

Voorafgaand aan de dinerservice, is een aperitief. Op de wijnkaart staat een dozijn aan wijnen, zowel Turks als uit de oude wereld, een portwijn en champagne van Mumm. Ook is er keus uit verschillende whisky’s, wodka, gin en Turkse raki. De drankenkaart met alcoholvrije opties is eveneens indrukwekkend: zeven theesoorten en naast cappuccino en espresso ook Turkse koffie en salep, een orchideeëndrank. Het aperitief wordt geserveerd met een schaaltje onverwarmde nootjes.

De tafel wordt gedekt met een grijs tafellaken, waarop drie porseleinen schalen komen. Op een schaal staat een flesje olijfolie, een boterschaaltje, een kommetje met kruiden, een broodschaaltje en peper- en zoutstel in vorm van twee minaretten. Op een tweede bord staat een soepkom en op het derde de garnalensalade. Het geheel aan kleuren is erg uitnodigend. Bovendien flakkert er een waxinelichtje in een papieren zakje waarop “candlelight dinner high above the clouds” staat. Die details maken het een onderscheidende service.

Een stewardess komt direct met een broodmand langs. De salade van garnalen en pomelo smaakt fris, de paddestoelensoep juist hartig en niet te zout. Een fijn begin van de maaltijd. Helaas valt de pasta wat tegen: de hoeveelheid groente, tomatensaus en parmezaanse kaas is zeer minimaal, waardoor het hoofdgerecht erg droog is. De nagerechten maken veel goed; de trolley is overvloedig gevuld met zoetigheden, fruit en kazen. De kwaliteit daarvan is meer dan prima, maar net wat minder dan tijdens onze vlucht vanuit Istanboel naar Azië toe. We vermoeden dat Turkish op vluchten naar hun hub toe afhankelijk is van het aanbod van cateraars op hun bestemmingen – in dit geval die in Bangkok. De totale maaltijdservice duurde iets meer dan een uur, deels doordat de businesscabine maar gedeeltelijk gevuld was – precies lang genoeg voor een nachtvlucht.

Verbinding & entertainment
Turkish biedt op alle vluchten in hun widebody-toestellen live TV en wifi aan. Dat is zelfs volledig gratis voor gold-leden en passagiers in business. Weinig maatschappijen zijn zo scheutig met internet dat ook nog eens vrij snel is. De afstandsbediening voor het entertainmentsysteem is eenvoudig te bedienen, al beschikt het niet over klein touchpad of schermpje. Het systeem werkt snel en de keus is uitgebreid.

Slapen
Na de maaltijd deelt het personeel warme doeken en flesjes water uit, voor tijdens de nacht. Erg fijn aan het bed is de ruimte die je bij het voeteinde hebt: je voeten hoeven niet in een smalle ruimte zoals bij andere airlines, maar liggen op het voetenbankje. De stoel gaat nagenoeg horizontaal en doet comfortabel aan. Lukt het slapen niet, dan liggen er tijdens de nacht snacks op de bar, zoals sandwiches, fruit, chocolade, chips en flesjes water – vergezeld van waxinelichtjes.

Ontbijt
Zo’n anderhalf uur voor de landing worden de passagiers die tijdens vertrek aangaven te willen ontbijten, wakker gemaakt. De verlichting staat slechts gedeeltelijk aan, om niet iedereen wakker te maken.

Er is keus uit twee warme hoofdgerechten (omelet met mozzarella en tomaat of een gebakken ei) en een arsenaal aan bijgerechten, zoals olijven, kazen, honing, zoete broodjes, yoghurt, smoothies etc. Ook tijdens het ontbijt is de keuze aan theeën overweldigend. En in plaats van een simpel theekopje, gebruikt Turkish een porseleinen schotel met daarop een schijfje limoen, een lepeltje en een zilveren bekerhouder met hetzelfde Arabische patroon als op de menukaart met daarin een porseleinen mok. Erg fraai. De yoghurt smaakt goed, evenals de smoothie. Het warme gerecht, omelet met tomaat en paddestoel, is daarentegen vlak van smaak en het croissantje is erg hard. Het zout in het zoutvaatje is samengeklonterd en het pepervaatje is helemaal leeg.

Aankomst
Zo’n 25 minuten voor landing gaan de stoelriemlampjes aan. Binnen no-time is de cabine klaar voor landing, al is het buiten nog stikdonker. We landen ruim een half uur voor geplande aankomsttijd, waardoor de overstaptijd voor ons ruim 4 uur wordt. Die tijd gebruiken we om te douchen, een paar uur te slapen in een van de privé-suites met comfortabele bedden én nogmaals uitgebreid te ontbijten in de Istanbul Lounge van Turkish. Wij hebben in Europa nog geen andere businesslounge ontdekt die hieraan kan tippen.

Conclusie
Een absolute pluim voor het cabinepersoneel dat, ondanks dat de vlucht tegen middernacht vertrok, zeer efficiënt en geordend was tijdens de vlucht. De stoelen in deze versie van hun A330 zijn comfortabel en de keus aan maaltijden en dranken was overweldigend. Helaas was tijdens deze vlucht de kwaliteit van de catering niet zo subliem in vergelijking met vluchten die we eerder vanuit Istanboel namen.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button