fbpx
IncidentenLiefhebberNieuws

‘USAF F-22 versus Russische Sukhois boven Syrië’

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie is er eind november een incident geweest tussen een Amerikaanse F-22 Raptor en enkele Russische Sukhoi gevechtsvliegtuigen. Dit meldt een vooraanstaand Italiaans luchtvaartblog.

Weggevlucht
Generaal-majoor Igor Konashenkov, Russisch defensiewoordvoerder: “De Amerikaanse F-22 probeerde te voorkomen dat twee Russische Su-25 Frogfoot gevechtsvliegtuigen een aanval uitvoerden op stellingen van IS. De Raptor gebruikte daarbij flares (hittefakkels) en maakte scherpe manoeuvres. Nadat een Russsische Su-35S Flanker de andere Sukhois te hulp schoot, stopte het Amerikaanse toestel met de gevaarlijke manoeuvres en is weggevlucht richting het Iraakse luchtruim.”

Spierballenvertoon
Het Russische verhaal is om meerdere redenen opmerkelijk. In oorlogssituaties als deze, vliegen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen nooit alleen. Waren er geen andere geallieerde toestellen in de omgeving? (Waarschijnlijk zal er een tweede F-22 in de buurt zijn geweest). En als de vlieger van de F-22 inderdaad dergelijke manoeuvres maakte, wat was hier dan de reden van? Een ongewone manier van communiceren (direct radiocontact tussen Russische en Amerikaanse toestellen ontbreekt), of toch “spierballenvertoon”?

Reactie
Op het Italiaanse blog is inmiddels een reactie verschenen van een Amerikaanse woordvoerder. Volgens de Amerikanen is er niets waar van de Russische beweringen. “In de ‘flight logs’ van de betreffende datum (23 november 2017) staat dergelijk incident niet beschreven. Evenmin is er een geallieerd toestel geweest dat gebruik heeft gemaakt van de ‘deconflictie-telefoonlijn’ (dat juist als doel heeft om dergelijke incidenten te voorkomen). Op 23 november is het daarentegen wel negen keer gebeurd dat een Russische toestellen het geallieerde luchtruim boven Syrië binnenvlogen, zonder eerst contact te leggen via deze lijn.”

Of het incident werkelijk heeft plaatsgevonden en wat er waar is van de Russische beweringen, zal hoogstwaarschijnlijk geheim blijven.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button