ColumnEditors choiceGoofLiefhebberNaast het nieuwsNL nieuws

Daan de Meester | Column Goof

Van mijn vriend Jerome van der Schaar kreeg ik deze elegie over Daan de Meester. Kende de man zelf ook, maar Jerome kende hem veel beter, dus laat ik graag hem aan het woord.

Pilots never die, they just fly away..
Onze goede lieve vriend Daan de Meester is niet meer onder ons. Helaas heeft na een zeer kort ziekbed (<24 uur) hogere sferen opgezocht in het hiernamaals. Drie dagen voor hij 46 zou worden. Het is allemaal niet eerlijk maar hij laat een bijzondere erfenis achter.

ATCbox.com
Heb je wel eens over ATCbox.com gehoord? Daan is de oprichter… Hij was de eerste in Nederland die het mogelijk maakte om ATC live te streamen. Daan maakte het mogelijk om serieus over luchtvaart te kunnen praten op het forum zonder alle ego’s uit de kast trekken en zonder elkaar af te maken. Dat accepteerde Daan niet.

Hoogvliegers
Ken je Hoogvliegers? Daan is een van de grondleggers, uren, dagen, maanden en tienduizenden e-mails besteedde hij hier aan. Zonder Daan bestond er geen Hoogvliegers.

Transavia
Ken je Transavia? Daan was de bedrijfsclown, elke vlucht was een feest, met frikadellen en/of pizza’s voor de gehele crew. Daan presteerde het om enige tijd met vijf strepen op rond te vliegen. “Eens kijken wanneer het management er achter komt”. Daan deelde vele ‘op de bok’ -filmpjes en -foto’s schaamteloos op social media, tot ergernis van de baas. Je hebt er ongetwijfeld een gezien. Daan presteerde het zich geliefd te maken bij iedereen die hij tegen kwam, hij is gewoon een goede gast.

Daan is er niet meer, plots uit het leven gerukt door een hersenvliesontsteking, donderdag waren we nog aan het klieren via de app. Vrijdag was Daan er niet meer.

Er waren dertig genodigden op zijn uitvaart die uiteindelijk bezocht werd door een indrukwekkend aantal van meer dan zevenhonderd mensen, in een lange rij naar de begraafplaats. Noordwijk lag plat, wat moet onze clown gelachen hebben in zijn geliefde automerk BMW. Vele collega’s in uniform en vele vrienden hebben de laatste eer aan Daan gebracht.

Versuft en vol ongeloof staan we naar een kist te kijken die boven een gat hangt. Zijn twee zonen gooien een schepje zand op de kist, dit kan toch niet? Aan de horizon horen we wat motorgeronk en plots waren daar een Pitts en drie Blackshape Prime’s. De Pitts zet zijn smoke aan en naait er uit, missing man, wat een klapper op zo’n beladen moment. Applaus en gejuich van ieder. We gaan Daan missen.

Oh, weet je wie hem nog het meest gaan missen? Zijn vrouw Frouk, twee zonen Tjebbe en Itsert.

Aan alle privé-vliegers: als we nu met zijn allen eens een uurtje minder vliegen per jaar en dit doneren aan deze kanjers?

https://www.doneeractie.nl/afscheid-daan-de-meester/-4894

Met vriendelijke groet – with best regards,

Jerome van der Schaar.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij geeft PlaneOwner uit en schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen