fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuws

Staking Duitse piloten Ryanair, andere landen volgen

De Duitse luchtvaartvakbond Vereinigung Cockpit (VC), meldde vandaag dat Duitse piloten van Ryanair met onmiddellijke ingang kunnen staken om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen, zo meldt VC.

VC
Een woordvoerder van Vereinigung Cockpit laat desgevraagd aan Up in the Sky weten dat het onderdeel van VC dat uit Ryanair piloten bestaat, namelijk de Ryanair Company Council, vraagt om te onderhandelen over nationale collectieve afspraken over loon en andere arbeidsvoorwaarden. Als Ryanair niet onmiddellijk reageert kan er vanaf nu op ieder moment een staking plaatsvinden onder de Duitse piloten.

Kans
Volgens de voorzitter van VC , Ilja Schulz, geven ze Ryanair nog één laatste kans om te onderhandelen: “We geven Ryanair nog een laatste kans om de stakingen te voorkomen door onmiddellijk aan te geven bereid te zijn om te onderhandelen over de werkomstandigheden. Zo niet zal Ryanair volledig verantwoordelijk zijn voor toekomstige acties”. Volgens VC blijkt dat Ryanair de piloten slecht behandeld doordat door de groeiende vraag naar piloten binnen Europa zij in grote getale naar andere maatschappijen vertrekken.

Italië
De Italiaanse piloten van de Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij hebben aangegeven op vrijdag 15 december het werk neer te leggen. De Portugese, Ierse en Duitse collega’s zullen dit voorbeeld volgen. Door de Duitse piloten is er dus nog geen specifieke datum aangekondigd, maar kunnen op ieder moment het werk neerleggen. Wel geeft VC aan niet te staken tijdens kerstmis.

Ierland
IMPACT is een Ierse vakbondsorganisatie, waar de Irish Airline Pilots’ Association (IALPA) onderdeel van is. De piloten van Ryanair die bij IALPA zijn aangesloten hebben tijdens een besloten stemming met 94 procent tegen 6 procent aangegeven het werk op 20 december neer te leggen.

Ryanair
In de reactie van Ryanair op deze aankondiging van IALPA staat op de website te lezen dat Ryanair op de eventuele verstoringen van de vluchten zal inspelen. Volgens Ryanair is de stakingsactie van IALPA een manier om erkenning te krijgen voor de luchtvaartvakbond aangesloten bij Aer Lingus, en heeft het niets te maken met het loon en werkomstandigheden van de piloten die door Ryanair in Dublin gestationeerd zijn. Volgens de luchtvaartmaatschappij gaat het om “minder dan 28 procent van de 300 in Dublin gestationeerde piloten” die de staking aangaan.

Nederland
Door de stakingen kunnen reizigers in Nederland daar last van ondervinden. Vanuit Schiphol zouden vluchten van en naar Ierland geannuleerd kunnen worden en vanuit Eindhoven Airport gaat het om vluchten van en naar Italië en Portugal.

 

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĂ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button