Editors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol nu op evenveel passagiers als in heel 2016

Het aantal passagiers dat dit jaar via luchthaven Schiphol reisde, staat inclusief de maand november op ruim 63,5 miljoen. Dat zijn er zo goed als evenveel als in heel 2016, toen het totaal aantal reizigers uitkwam op 63,6 miljoen.

Voorspelling
Dat blijkt uit de vervoercijfers die Schiphol vandaag publiceerde. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers voorspelde de luchthaven ruim 68 miljoen reizigers voor 2017; die voorspelling komt gekeken naar het aantal waar de luchthaven nu al op zit, zeker uit.

498.000
De teller van het totaal aantal vliegbewegingen voor dit jaar staat na de maand november op ruim 460.000, waarmee het plafond van 500.000 nadrukkelijk in beeld is. Schiphol mag volgens het Aldersakkoord doorgroeien tot dat aantal tot 2020. Als de gemiddelde groei van 4 procent zoals de rest van dit jaar het geval was doorzet, komt Schiphol uit op 498.000 vliegbewegingen.

Winterseizoen
In de eerste maand van het winterseizoen reisden ruim 10 procent meer passagiers via luchthaven Schiphol dan in dezelfde maand vorig jaar. Het totaal aantal reizigers dat afgelopen maand via Schiphol reisde, kwam daarmee uit op 5,2 miljoen. Dat waren er in november vorig jaar 4,7 miljoen. Het aantal vliegbewegingen groeide afgelopen maand met 4,5 procent.

Vracht
Het volume aan vracht dat via Schiphol werd vervoerd, daalde zoals verwacht. De daling bleef beperkt tot 0,9 procent, het aantal vliegbewegingen van vrachttoestellen daalde met 11,6 procent. Juist vandaag werd de sector het eens over een voorstel voor een zogeheten local rule, waarbij vrachtmaatschappijen voorrang krijgen bij het verdelen van vrijgevallen slots.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button