fbpx
MilitairNaast het nieuwsProfessional

‘Duitsland kiest Boeing of Lockheed voor nieuwe heli’

De Duitse luchtmacht maakt bij de aanschaf van een nieuwe helikopter een keuze tussen Boeing en Lockheed Martin. Dit meldt persbureau Reuters vrijdag.

Duitsland schaft volgens Reuters 45 tot 60 zware helikopters aan die de huidige vloot van Sikorsky CH-53’s moeten vervangen. De order zou bijna vier miljard euro (4,7 miljard dollar) waard zijn.

Kanshebbers
Volgens Reuters zijn zowel Boeing als Lockheed Martin in de race om de nieuwe helikopters te leveren. Lockheed Martin heeft met de CH-53K King Stallion de grotere versie van de Sea Stallion al in huis. Boeing doet met de CH-47 Chinook mee.

Onderhoud
Volgens Reuters bevat de opdracht zowel het bouwen als onderhouden van de nieuwe helikopters. Onder andere Airbus pleitte er in het verleden voor om het onderhoudscontract los te koppelen, in de hoop dat zij ook een graantje mee konden pikken.

Kosten
Het Duitse ministerie heeft ongeveer 3,8 miljard euro uitgetrokken voor het vervangingsprogramma, dat tot 2029 moet lopen. De Duitse Bondsdag moet de uitgaven nog wel goedkeuren.
De Chinook van Boeing is goedkoper dan de de King Stallion. De helikopter van Sikorsky kost volgens de Amerikaanse marine ongeveer 88 miljoen dollar per toestel.

Meer gebruikers
Het bedrag van 88 miljoen dollar wordt iets lager als Duitsland de toestellen ook koopt. Op dit moment is het  Amerikaanse korps mariniers de enige koper van de helikopter. Ook Israël en Japan maken nu gebruik van oude CH-53’s en worden gezien als potentiële koper van de nieuwe versie.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button