IndustrieNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Hoogste bazen Enders en Brégier weg bij Airbus

Vliegtuigbouwer Airbus moet op zoek naar een nieuwe CEO. De Duitser Tom Enders, die nu de hoogste baas is van het Airbus-concern, stapt in april 2019 op. Zijn rechterhand, Chief Operational Officer Fabrice Brégier stapt in februari 2018 ook op. Dit laat de vliegtuigbouwer weten.

De termijn van Enders (59) loopt in april 2019 af. Volgens Airbus ambieert hij geen nieuwe termijn. “In 2019 heb ik veertien jaar aan het roer gestaan van Airbus. Het was een lange en mooie reis, maar nu is het tijd voor verandering”, stelt Enders in een reactie.

Brégier
De opvolger van Enders wordt in ieder geval niet Fabrice Brégier, nu president van de commerciële vliegtuigtak. De Fransman verlaat het bedrijf al over een kleine twee maanden. In februari 2018 wordt de Fransman opgevolgd door Guillaume Faury, die nu leiding geeft aan Airbus Helicopters.

Ceo
Brégier was tot september 2016 ceo van Airbus Commercial, maar verloor die titel toen het bedrijf besloot de organisatie ‘dichter bij elkaar’ te brengen. De Fransman ging daarna door het leven als ‘commercial aircraft president’. “Na 25 jaar in het bedrijf, waarvan 20 jaar als ceo, voel ik dat het tijd is om andere doelen na te jagen. Tot mijn vertrek blijf ik gefocust op de doelen van Airbus”, aldus Brégier.

Onderzoeken
CEO Enders ligt de laatste maanden onder een vergrootglas bij de Oostenrijkse justitie. Zij verdenken Enders ervan dat hij in 2004 als ceo van de militaire tak wist dat er steekpenningen betaald werden aan Oostenrijkse ambtenaren, waardoor Oostenrijk bij de Frans-Duitse bouwer Eurofighters bestelde. Saab en Lockheed Martin boden ook gevechtsvliegtuigen aan, maar hadden het nakijken.

Brievenbusfirma
Het Oostenrijkse onderzoek is niet de enige zorg voor Enders. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel zou hij persoonlijk betrokken zijn bij het opzetten van een brievenbusfirma waarmee Airbus belastingen ontduikt.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close