AirlinesIndustrieNieuwsProfessional

Ryanair zwicht en erkent pilotenvakbonden

Low-cost carrier Ryanair is bereid om in gesprek te gaan met vakbonden die vliegers van het bedrijf vertegenwoordigen. Tot nu toe weigerde de maatschappij om met bonden in onder andere Duitsland, Spanje en Portugal in gesprek te gaan.

Stakingen
De Ierse low-cost gigant neemt het besluit om pilotenstakingen en overlast voor de passagiers te voorkomen. In Italië leggen de piloten vandaag het werk neer. Andere landen kunnen dat voorbeeld volgen. De Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) meldde afgelopen week al dat ook de Duitse piloten kunnen staken.

Kerstvluchten
Het vooruitzicht van vertragingen rond kerst helpt Ryanair nu over de streep om met de vakbonden in gesprek te gaan. “Kerstvluchten zijn heel belangrijk voor onze klanten,” stelt Ryanair-ceo Michael O’Leary, “We willen iedere angst of zorg dat de vluchten neit doorgaan door stakingen, wegnemen. Als dat het beste kan door met de vakbonden in gesprek te gaan, dan zijn we bereid om dat te doen.”

Handreiking
In een brief aan de Ierse pilotenvakbond IALPA doet Ryanair nu een handreiking. “We zijn bereid om deze groep [piloten van Ryanair, red] te ontmoeten en een erkenningsproces voor IALPA op te zetten”, zegt directeur personeelszaken Eddie Wilson in de brief.

Kritiek
Veel vakbonden uiten al jarenlang kritiek op de manier waarop Ryanair met de piloten om gaat. Ze zouden last hebben van een hoge werkdruk, zouden te weinig betaald krijgen en neemt de piloten niet zelf in dienst. De Duitse vakbond VC sprak eerder van ‘moderne slavernij‘.

Annuleringen
De afgelopen maanden schrapte Ryanair veelvuldig vluchten omdat teveel vliegers tegelijkertijd met vakantie gingen. Piloten die hun vakantie wilden opgeven om te vliegen, kregen een hoger salaris aangeboden.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close